In het programma Landbouw en Voedsel streven we naar een nieuwe balans tussen economie, maatschappij en ecologie in Brabant. We transformeren daarmee naar een waardengedreven landbouw- en voedselsysteem. Zo dragen we bij aan een brede welvaart in Brabant.
Daarbij zien we landbouw en voedsel als een belangrijke innovatieve sector met een duidelijke toegevoegde waarde voor Brabant. Zowel in economische zin als in onze voedselvoorziening en leefbaarheid van de vele dorpen en kernen die Brabant rijk is. Tegelijkertijd kunnen we niet ontkennen dat ook deze sector druk legt op onze natuur, water, bodem en leefomgeving. In de toekomst willen we in deze sector een meer evenwichtige balans realiseren tussen de economische, maatschappelijke en ecologische waarden. We zien het als onze verantwoordelijkheid om te sturen op randvoorwaarden: lagere emissies, een beperkte CO2 -voetafdruk en een diervriendelijke aanpak verlagen de druk op onze leefomgeving. Daarbij zien we ook onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een L&V sector met perspectief. In lijn met de landelijke visie ‘Kringlooplandbouw’ streven we ook in Brabant naar een landbouw- en voedselsysteem waarvan de kringlopen gesloten zijn. Een van de manieren waarop we dat willen doen is door bij te dragen aan de gebiedsgerichte aanpak, in samenhang met de beleidsvelden natuur, stikstof, water en bodem.
Het beleidskader Landbouw en Voedsel is in 2021 ontwikkeld in samenwerking met interne en externe stakeholders. Door het formatieproces van een nieuwe coalitie in Brabant is het proces van besluitvorming in Provinciale Staten aangepast. Waar er eerst werd uitgegaan van oktober 2021 is nu het doel om het beleidskader Landbouw en Voedsel begin 2022 aan de Staten ter vaststelling aan te bieden. Het beleidskader Landbouw en Voedsel heeft veel raakvlakken met andere provinciale beleidskaders en werkt aan de integrale opgave om een nieuwe balans tussen economie, maatschappij en ecologie te ondersteunen.
Ook hebben we het doel gesteld om de transitie naar een vernieuwd landbouw en voedselsysteem (mede) te begeleiden met als kenmerken slim, waardevol, circulair en verbonden. Hierdoor voorzien wij een wijzigingen in de huidige meerjaren-doelstellingen, prestaties en indicatoren zoals opgenomen in de Begroting 2022 die?moeten?zorgen?voor een betere aansluiting?bij de doelen en resultaten van het nog vast te stellen beleidskader. De aanpassing zal plaatsvinden bij het eerste daarop volgende S&V-moment.