We werken aan een levendig Brabant voor Brabanders en bezoekers van buiten. Dat doen we door de leefbaarheid en beleefbaarheid van Brabant te versterken. Een rijk en divers aanbod aan cultuur, sport, erfgoed en recreatie is daarvoor noodzakelijk. We vinden cultuur, sport, vrijetijdseconomie en erfgoed belangrijk. Ze zorgen voor plezier, ontspanning, erbij horen en trots zijn, maar bieden ook schoonheid, creativiteit, inspiratie, reflectie en gemeenschapsvorming. Dat heeft positieve gevolgen voor ons welzijn en onze gezondheid. Daarnaast zijn cultuur, sport, erfgoed en recreatie ook van grote waarde voor ons vestigingsklimaat, onze economie en onze andere maatschappelijke opgaven. Ze dragen ook bij aan de innovatiekracht en productiviteit van onze provincie.
We werken aan een uitdagend en nieuw beleidskader voor een Levendig Brabant in 2030. Cultuur, sport, recreatie, toerisme en erfgoed maken daar integraal deel van uit. We herdefiniëren de rol en de activiteiten van de provincie op deze gebieden en werken daarbij vanuit een solide financieel fundament. Hiertoe is in 2021 een startnotitie opgesteld (link). In de verdere opwerking van het kader nemen we voldoende tijd voor consultatie en reflectie met de sectoren en de Brabantse inwoners. De resultaten van de onderzoeken moeten inzicht geven in verschillende scenario’s en effecten op het Brabantse landschap van deze sectoren. Verder nemen daarbij ook de externe ontwikkelingen mee zoals het in 2022 voorziene landelijke debat over het cultuurbestel na 2024. We voorzien het nieuwe beleidskader in de 2e helft van 2022 voor vaststelling aan PS aan te bieden. Op basis hiervan zullen de meerjarige doelstellingen en prestaties voor 2023 en verder in het 1ste daaropvolgende S&V moment worden opgenomen in de meerjarenbegroting.
Intussen realiseren we, op basis van de in 2021 vastgestelde beleidskader Vrijetijd, Cultuur en Sport '21/'22 (link) en het verlengde Kader Erfgoed (link) de daarmee samenhangende uitvoeringsagenda’s (UA Vrijetijd, Cultuur en Sport en UA Erfgoed). Zo ondersteunen we meerjarig professionele en amateurkunsten, zetten we in op doorontwikkeling en innovatie via de impulsgeldenregeling, Brabant C en ondersteuning van sportinnovatie. We ondersteunen topevenementen zoals de Vuelta in 2022 (link) en consolideren onze opgebouwde samenwerkingsverbanden in het Erfgoedveld zoals Crossroads en de Zuiderwaterlinie en we zetten, na het succesvol Kloosterjaar 2021 in op het verder versterken van het Kloosternetwerk. Ook nemen we, conform de filosofie van de Omgevingswet, erfgoedwaarde mee in ruimtelijke ontwikkelingsprocessen en koppelen we behoud van erfgoed aan onze andere maatschappelijke opgaves zoals energietransitie en klimaatadaptatie.
Impact Corona
Bij de totstandkoming van de begroting 2022 lijken we op de goede weg en zijn nagenoeg alle beperkingen opgeheven. In dit stadium is het nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken welke structurele impact de coronamaatregelen hebben gehad op de vrijetijds-, cultuur- en sport- en erfgoedsector. We verwachten dat deze in de loop van 2022 wel duidelijk zullen worden en we zullen deze dan ook meenemen in het op te stellen beleidskader 2030.