De kwaliteit van leven in Brabant is gebaat bij een goed draaiende innovatieve economie. In het beleidskader Economie 2030 zet het Brabants bestuur in op een toekomstbehendige economie: een economie die wendbaar is en duurzaam is vormgegeven. De ambities zijn hoog. We willen dat Brabant in 2030 bij de Europese top 15 hoort qua concurrerend en innovatief vermogen. Tegelijkertijd staan we voor de uitdaging een groeiende economie zó in te richten, dat het effect op de leefomgeving positief is. Het moet bovendien een economie zijn die ‘inclusief’ is, dus geen mensen uitsluit. Kortom: we zetten in op een brede welvaart.
In 2021 is het beleidskader Economie 2030 uitgewerkt in diverse uitvoeringsagenda’s met daarbinnen verschillende ontwikkelsporen: we zetten in op een missiegedreven innovatiebeleid, op talentontwikkeling en een maximale benutting aan Europese fondsen. Tegelijkertijd versnellen we het digitaal werken en produceren en geven we vorm aan de circulaire economie, met duurzaam gebruik en hergebruik van materialen en grondstoffen als uitgangspunt.
Prioriteiten 2022
In deze begroting schetsen we de inzet voor het jaar 2022. Na zware coronajaren trekt de economie aan. In vele sectoren worden weer overuren gedraaid en stijgt de omzet, met name in Brabantse maakindustrie, in de logistiek, in de voedselindustrie en in het life science cluster. In sommige sectoren is de impact van corona groot geweest, denk aan de horeca, de evenementenindustrie en cultuur. In die sectoren zal het herstel langer duren.
We sluiten met het bedrijfsleven en kennisinstellingen innovatiecoalities om de economie van morgen vorm te geven, en zorgen dat we als Brabant koploper blijven op een aantal technologievelden. Op die manier willen we bijdragen aan maatschappelijke transities. We helpen bedrijven bij investeringen in digitalisering en in data-economie. We zien graag dat ons MKB voorop gaat lopen in datagebruik en -benutting, dat zal bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit. Ook zetten we in 2022 flinke stappen om duurzaam materiaal- en grondstoffengebruik te stimuleren.
In allerlei sectoren zien we dat het tekort aan personeel steeds nijpender wordt. We blijven met partners, verenigd in het Pact Brabant (het bedrijfsleven, het onderwijs en de regio’s) investeren in het ontwikkelen van mensen en hun vaardigheden. In 2022 geven we een impuls aan het aantrekken van (internationaal) talent.
Het is ook het eerste jaar dat er veel nieuwe Europese programma’s starten. Een aantal daarvan hebben we samen met de provincies Zeeland en Limburg zelf in uitvoering, zoals Interreg, EFRO, POP/NSP. Nieuw is het programma JTF, gericht op de transitie naar een duurzame regionale economie. Door middelen van cofinanciering gaan we maximale inspanningen leveren om komend jaar te beginnen met de uitvoering van zo veel mogelijk projecten. Samen met regio’s in het buitenland versterken we de ketens van het Brabantse bedrijfsleven en gaan we op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking rondom nieuwe innovatiecoalities.
Impact corona
Onzeker is nog hoe corona Brabant in 2022 in de greep houdt. Tegelijk zien we dat de Brabantse economie zich veerkrachtig heeft getoond de afgelopen periode. De impact van corona op de maakindustrie is gering geweest, de sector draait weer op volle sterkte. Wel is er onzekerheid over de (betrouwbaarheid) van ketens en de levering van grondstoffen. Op diverse plaatsen vindt een herbezinning plaats op ketens, en de afhankelijkheid daarbinnen van grondstoffen en producten wereldwijd. In de uitrol van de innovatiecoalities spelen we hierop in. Voor jongeren was het in de coronaperiode lastig om een goede plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Deze situatie keert nu snel. Personeelstekorten geven veel nieuwe kansen op werk. Om huidige vacatures in te vullen, zetten we komend jaar extra in op programma’s die mensen de juiste kwalificaties geven. Het gaat dan met name om programma’s rondom energietransitie en in de sectoren data en AI. Na de coronaperiode zal het reizen weer op gang komen maar alle beperkingen wereldwijd zullen nog niet zijn opgelost. Daarom bestaat het risico dat ambities rondom het aantrekken van buitenlandse werknemers en/of studenten (nog) niet volledig waargemaakt kunnen worden. Ook zullen handelsmissies veelal nog digitaal verlopen. De Actie- en investeringsagenda Coronaherstel zal in 2022 grotendeels gerealiseerd worden.
In dit programma hebben we onze plannen voor 2022 samengevat in 4 hoofdambities. Per ambitie wordt vervolgens uitgewerkt hoe we die plannen willen gaan realiseren.