Om de maatschappelijke opgaven waarvoor we staan zo effectief mogelijk te kunnen realiseren, blijven we investeren in een opgavegestuurde netwerkorganisatie. Gebiedsgericht aan de slag gaan met opgaven is hierbij een belangrijk onderdeel. Met deze manier van werken organiseren we wendbaarheid in de organisatie. Daarmee zijn we in staat om in te spelen op de veranderende omgevingsvragen en tegelijkertijd kwaliteit te blijven bieden bij de uitvoering van onze kerntaken. De ontwikkeling van de Strategische Kennisagenda stelt ons in staat die kennisvragen te formuleren die voor de toekomst relevant zijn en mogelijk nu al om keuzes vragen.
De pijler ‘toekomstbestendige organisatie’ van de Koers 2030, is de basis om onze organisatie en bedrijfsvoering te blijven ontwikkelen. De toekomstbestendige organisatie bestaat uit 3 onderdelen:
- Organisatieontwikkeling: Hierbij zijn in 2022 de doorontwikkeling van opgavegestuurd programmeren en gebiedsgericht werken cruciaal om als organisatie tot voldoende uitvoeringskracht te komen.
- Toekomstbestendige bedrijfsvoering: In 2022 krijgt de transformatie van ons ICT landschap verder vorm. Ontwikkelingen rondom digitalisering gaan razendsnel en deze ontwikkeling zal dus ook na 2022 aandacht blijven vragen. Bovendien ervaren we in 2022 hoe we de lessen uit de Corona periode vertalen naar structurele andere manieren van (samen)werken.
- Aantrekkelijk werkgeverschap: In 2022 ligt de focus op het aantrekken van de juiste medewerkers en het behouden van talent. In de huidige arbeidsmarkt ligt hier voor ons een grote uitdaging.
Hieronder hebben we nader uitgewerkt wat we in 2022 willen bereiken op deze onderdelen. Daarnaast staan we ook stil bij het belang van doorontwikkeling van systemen en benutten van data voor de ondersteuning van de opgavegestuurde netwerkorganisatie en rechtmatigheid.