Zorgdragen voor een goede ruimtelijke ordening is een belangrijke kerntaak van de provincies. Onder de Omgevingswet verschuift de focus naar het samen werken met gemeenten, waterschappen en Rijk aan het versterken van de omgevingskwaliteit in Brabant. Dit gebeurt in een complexe en dynamische omgeving. De komende jaren zullen in Brabant veel veranderingen plaatsvinden, in een hoog tempo. De vraagstukken zijn urgent, ingrijpend, grootschalig en met elkaar verweven: versneld bouwen van nieuwe woningen, aansluiten van nieuwe woningbouwlocaties en werklocaties op mobiliteitsnetwerken, opwekken van duurzame energie, ontwikkelen van een circulaire economie, omschakelen naar een inclusieve landbouw en aanpassen aan een veranderend klimaat. De vraag naar ruimte voor de realisatie van de grote maatschappelijke opgaven is groter dan ooit. In het te ontwikkelen beleidskader Leefomgeving wordt de met de Omgevingsvisie ingezette koers uitgewerkt en wordt concreet aangegeven hoe we samen met onze partners willen werken aan de ruimtelijke opgaven en transities. De nieuwe werkwijze vereist dat voldoende arbeidscapaciteit beschikbaar is en dat de organisatie beschikt over voldoende uitvoeringskracht.
Naast het vinden van een balans tussen het vormgeven van de grote ruimtelijke opgaven en transities en het versterken van de kwaliteit van de leefomgeving, wordt binnen dit programma gewerkt aan het versnellen van de woningbouw (Flexpool Wonen), het versnellen van de verduurzaming en vergroening van de werklocaties (Grote Oogst) en het samenwerken (als één overheid) bij ruimtelijke ontwikkelingen, zowel binnenstedelijk als in het landelijk gebied. Via de Flexpool wonen zetten we in op realisatie van de woningbouw door de focus te leggen op de op korte termijn realiseerbare locaties.
In 2022 gaan we door met de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS). Samen met partners, ondernemers en inwoners wil de provincie Noord-Brabant er de komende jaren voor zorgen dat stikstofgevoelige, beschermde natuur weer sterk en robuust wordt, de uitstoot van stikstof fors omlaag gaat en dat er weer voldoende ruimte is voor economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Brabant. Brabant vervult een voortrekkersrol, bijvoorbeeld als het gaat om innovatie, stalemissie-eisen en een eigen stikstofloket om vraag en aanbod van stikstof bij elkaar te brengen. We wachten niet af als zich nieuwe kansen voordoen; we pionieren elke dag, in de praktijk, samen met onze partners en ondernemers.
Impact corona
Het lijkt erop dat de coronacrisis autonome ontwikkelingen versnelt. Denk hierbij aan het groeiende woningtekort en de voorspoedige realisatie van grote, nieuwe werklocaties. We zien de versnelling ook terug in de toename van het aantal gemeentelijke plannen dat voor begeleiding of ter beoordeling wordt voorgelegd; het aantal is in 2020 en in de eerste helft van 2021 met 20% gestegen. Het is een uitdaging om deze groeiende stroom gemeentelijke plannen binnen de gestelde termijnen af te handelen met inzet van de huidige arbeidscapaciteit en ondanks de beperkingen van het thuiswerken. Uit de monitoring retail en detailhandel zien we (nog) geen sterke toename van leegstand, hier is de autonome ontwikkeling vergelijkbaar met eerdere jaren.
Voor de begroting 2022 is vooral aansluiting gezocht bij de huidige meerjaren doelstellingen en prestaties zoals opgenomen in de begroting 2021. Op dit moment wordt gewerkt aan een integraal beleidskader Leefomgeving, dat naar verwachting medio 2022 wordt vastgesteld. Op basis hiervan zullen de doelstellingen en prestaties in de begroting op een later moment worden aangepast.