We werken aan alles wat de agrarische sector voortbrengt en waar consumenten van genieten. Dit gaat van de productie tot het bewerken, verwerken, vermarkten en distribueren ervan. Daarbij gaan wij voor een vernieuwende agrofoodsector die voor mens en dier duurzaam produceert en die de keten op Noordwest Europese schaal sluit.
In 2020 gaan we door met onze inzet op de trendbreuk van de landbouw van kwantiteit naar kwaliteit. Daarnaast willen we een Brabantse visie op de landbouw en het voedselsysteem beschrijven in het perspectief van 2030. Dit willen we samen met de Brabantse samenleving doen. Wij willen zo ook bijdragen aan het verbeteren van het maatschappelijk draagvlak voor de landbouw omdat we trots zijn op onze agrarische ondernemers en hun gezinnen die zich elke dag inzetten om ons voedsel te produceren.
We vinden het belangrijk om in Brabant het voedsel van en voor de toekomst te produceren. We moedigen daarom nieuwe teelten, hoogwaardige plantaardige eiwitten en diervriendelijk geproduceerd voedsel aan dat bijdraagt aan onze gezondheid. We ambiëren gesloten kringlopen en willen de ongewenste gevolgen van de landbouw op de omgeving minimaliseren.
We gaan door met het aanmoedigen van vernieuwing in de hele keten. We zetten in op de vergroting van de toegevoegde waarde per eenheid product van de primaire sector door een gezamenlijke inzet op concepten, niches en korte ketens. Ook in de agrarische keten biedt digitalisering nieuwe mogelijkheden. We stimuleren dit en koppelen dit aan betere transparantie naar de omgeving. Daarnaast onderzoeken we of we van voorschriften van middelen, naar voorschriften van doelen kunnen komen door nieuwe technologie. Dit willen we samen met het Ministerie van I en W doen.
Het creëren van maatschappelijke waarden door de landbouw heeft nadrukkelijker onze aandacht. We zien kansen voor de landbouw door nog meer bij te dragen aan een gezonde bodem, biodiversiteit, zonne- en windenergie, het vastleggen van CO2 (biobased grondstoffen) en het verbeteren van dierenwelzijn en landschap.
De in het bestuursakkoord benoemde uitwerkingsopdrachten werken wij (deels) in samenhang met bestaande activiteiten uit. Het betreft de ontwikkeling & toepassing van actieve grondpolitiek t.b.v. melkveehouderij, een verkenning over de reductie van kunstmest & schone en veilige mestbewerking, de herijking beleidskader teelt ondersteunende voorzieningen en glastuinbouw, een verkenning ter bevordering brandveiligheid van stallen en het stimuleren van gezonde landbouwbodems.