We werken aan een gezonde, energiezuinige en circulaire samenleving om onze provincie aantrekkelijk en concurrerend te houden richting 2030. De kwaliteit van Brabant en de kwaliteit van leven heeft ook alles te maken met gezondheid. Gezondheidszorg is weliswaar geen taak van de provincie, maar 50% van de gezondheidsbeleving is afhankelijk van omgevingsfactoren die we wel kunnen beïnvloeden. Om die reden is dit thema opgenomen in het bestuursakkoord.
Voor Brabant als innovatieve maak-regio en verbonden netwerksamenleving biedt de energietransitie volop kansen. Bijvoorbeeld voor het blijfklimaat, nieuwe banen, ontwikkelruimte voor industrie en mobiliteit, schone lucht, toekomstbestendige woningen en kostenbesparing. We zetten daarom in op de versnelling en verbreding van de energietransitie. We zien deze transitie als een gedeelde opgave waarvoor draagvlak en draagkracht van groot belang zijn.
De inzet van burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties is nodig om deze systeemverandering te laten slagen. De overgang naar het nieuwe systeem verandert álle sectoren, van mobiliteit (elektrisch rijden) tot wonen (over op nieuwe warmtesystemen) en industrie (nieuwe processen). Met onze partners willen we richting 2030 de CO2 -emissies als gevolg van energiegebruik met 50% verminderen en ten minste 50% van de energie duurzaam opwekken.
Onderdeel van deze maatschappelijk opgave is de omslag naar een circulaire samenleving waarin anders met grondstoffen en materialen wordt omgegaan. Grondstoffen worden immers steeds schaarser door een groeiende en steeds welvarender wordende wereldbevolking. Ook vraagt de productie van materialen, goederen en voedsel veel energie en zorgt het voor emissies naar bodem, water en lucht. Dit alles maakt het noodzakelijk duurzamer met de beschikbare grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen om te gaan. Daarom werken we aan een circulair Brabant waarbij waarde-creatie voor mens, natuur en economie hand in hand gaan. Daarbij willen we samen met maatschappelijke partners het gebruik van niet vernieuwbare grondstoffen volgens de landelijke afspraken richting 2030 verminderen met 50%.
Opmerking : Op dit moment ontwikkelen we een nieuwe monitoringssystematiek die goede sturingsinformatie moet opleveren. Daartoe zetten we een systematiek op die niet alleen kwantitatief is, maar ook bijvoorbeeld de kwaliteit van samenwerking beoordeelt. Op basis daarvan zullen we mogelijk voorstellen doen voor aanscherping van onderstaande prestaties en indicatoren.