Door de kracht van de Brabantse economie te versterken en te benutten, werken we aan het oplossen van grote maatschappelijke opgaven.
Dit college investeert in de kwaliteit van leven voor Brabanders in 2030. We willen dat zij zeker zo veilig, gezond en welvarend zijn als nu in 2019. Het spreekt voor zich dat een goed draaiende, innovatieve economie daarvoor een belangrijke voorwaarde is. Het bedrijfsleven creëert een groot deel van de werkgelegenheid, en levert daarmee het inkomen van de Brabander, en maakt door nieuwe producten en diensten het leven prettiger en makkelijker.
In de afgelopen twee bestuursperioden is stevig geïnvesteerd in het economisch systeem van Brabant. Clusters van bedrijven en kennisinstellingen vormen samen een regionale kenniseconomie met producten die wereldwijd toonaangevend zijn. Het programma Economie houdt dit systeem concurrerend, weerbaar en flexibel, zodat het conjuncturele schommelingen en snelle technologische ontwikkelingen kan opvangen. Onze economie moet duurzaam worden én bijdragen aan de totstandkoming van een duurzame en circulaire maatschappij.
De op te stellen Economische Visie 2030 verbindt de toonaangevende clusters van Brabant aan de maatschappelijke opgaven. We werken daarin uit hoe we via interne en externe samenwerking tot gecoördineerde en doordachte interventies komen, met de grootst mogelijke maatschappelijke impact. De hoofdlijn blijft dat we op basis van wat we aan (sleutel)technologieën al in huis hebben en in het komende decennium verder ontwikkelen, voortdurend vaststellen waar we het verschil kunnen maken en hoe we onze kennis en kunde het beste laten werken voor de vernieuwing van Brabant. Uw Staten krijgen het programma in de tweede helft van 2020 ter vaststelling voorgelegd. Tot die tijd vormt het huidige economisch programma en het bestuursakkoord de leidraad voor het versterken van het economisch systeem.
Sociale en technologische innovatie wordt mede mogelijk gemaakt en versneld door digitalisering. Digitalisering leidt tot nieuwe activiteiten in de vorm van ‘data-economie’ en is bovendien een belangrijke manier om de arbeidsproductiviteit te verhogen. De kennis en ervaring die we opdoen door bestaande en toekomstige initiatieven willen we zo goed mogelijk benutten, in andere economische clusters maar ook samen met de provinciale programma’s die direct met economie en maatschappelijke opgaven zijn verbonden. We investeren daarnaast in innovatieve samenwerking en open en optimale connectiviteit als basisvoorwaarde voor een digitale samenleving.
De kwaliteit van de kenniseconomie wordt bepaald door het talent van medewerkers van bedrijven en onderzoekers bij kennisinstellingen én door hun actieve inzet om die kennis te verspreiden en benutten. De afgelopen jaren is de schaarste op de arbeidsmarkt toegenomen. In het actieplan arbeidsmarkt presenteren we initiatieven om talent voor Brabant te behouden, aan te trekken en te ontwikkelen. Het stimuleren van werknemers en werkgevers om een leven lang leren tot de nieuwe standaard te maken, zal hierin ook verder worden uitgewerkt.