Om de kwaliteit van Brabant door te geven aan volgende generaties, moeten we voortdurend blijven inspelen op de omgeving om ons heen en van daaruit keuzes maken voor Brabant. We wonen, werken en recreëren er immers als het ware op een postzegel. Dat kan alleen als we met elkaar zorgen voor een gezonde, veilige en mooie leefomgeving.
Onze innovatieve economie is een belangrijke randvoorwaarde om ontwikkelingen in Brabant mogelijk te maken en betaalbaar te houden. Gezien de uitdagingen die op ons afkomen, blijven we investeren in ons innovatief vermogen. We willen een economie van alle tijden hebben: Een duurzaam concurrerende economie, ongeacht de conjunctuur. Dit vraagt dat we nu investeren in het Brabantse economisch en technologisch ecosysteem. De economische meewind is immers geen blijvend gegeven. Landen om ons heen geven de eerste signalen van een recessie af. De internationale concurrentie staat niet stil. Onze innovatiekracht zetten we in voor het bedenken van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke opgaven als duurzame voedselontwikkeling, energie en circulariteit, slimme mobiliteit, gezond ouder worden of veiligheid. Tegelijkertijd kunnen we juist deze innovaties (internationaal) ‘vermarkten’ waarmee we onze economische positie verstevigen.
We stimuleren bovendien een arbeidsmarkt die bij deze economie past. Een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod, kwalitatief en kwantitatief, in evenwicht is en die toekomstbestendig is. Als provinciebestuur kiezen we daarom de komende periode specifiek voor het bijdragen aan het ontwikkelen, aantrekken, benutten en behouden van talent voor Brabant, gericht op alle relevante onderwijsniveaus, en met als doel om voldoende geschikt personeel te hebben voor de grote opgaven zoals de energietransitie en de zorg. Hiervoor stimuleren we onder andere hybride onderwijsvormen én werklocaties die aansluiten bij de kracht van de economie
De welvaart van Brabant is medebepalend voor het welzijn van onze inwoners. Mensen die economisch welvarend zijn, zijn over het algemeen gezonder en doen meer mee in onze samenleving. Economische kwetsbaarheid maakt huishoudens vatbaarder voor criminele beïnvloeding. De georganiseerde criminaliteit maakt hier dankbaar misbruik van. Met de Taskforce RIEC Brabant-Zeeland hebben overheidspartners de handen ineengeslagen om de georganiseerde criminaliteit gezamenlijk het hoofd te bieden. De georganiseerde ondermijnende criminaliteit kent vooralsnog een opwaartse trend. Om deze trend te keren, vergt het dat we nog meer dan voorheen de samenleving helpen om weerbaar(der) te worden. We hebben de ambitie om in 2030 de impact van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit op de Brabantse samenleving aanzienlijk te hebben verkleind. Hiervoor gaan wij gericht de bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid bevorderen. We ondersteunen gemeenten en Rijk bij het versterken van de 1-overheidsaanpak op het gebied van veiligheid. Deze brede aanpak ten behoeve van veiligheid in gezamenlijkheid met gemeenten en Rijk geldt overigens ook voor verkeersveiligheid, waar we met een risicogestuurde aanpak aansturen op een breuk in de trend van het toenemend aantal slachtoffers in het verkeer.
Om onze economie, vestigings- en blijfklimaat te versterken én om de sterk groeiende vraag naar mobiliteit op te vangen, investeren we de komende periode in een betrouwbaar, slim en duurzaam verkeers- en vervoersysteem. Veilige en comfortabele mobiliteit voor inwoners, bedrijven en bezoekers in alle delen van Brabant maakt dat iedereen kan meedoen, terwijl de belasting op de omgeving geminimaliseerd wordt. Naast de inzet op het oplossen van infrastructurele knelpunten, geven we daarom de komende periode prioriteit aan het maken van een sprong naar gedeelde mobiliteit. Dat vraagt om het ontwikkelen van nieuwe vormen van collectief vervoer dat betaalbaar, comfortabel en toegankelijk is voor de reiziger. Hiervoor moeten we zorgen dat we overstappunten verbeteren zodat alle vervoersvormen optimaal tot hun recht komen en dat de bijbehorende infrastructuur toekomstproof is. Als onderdeel van dat netwerk blijven we komende periode uiteraard investeren in het onderhoud van onze wegen en fietspaden.
Ook onze mooie landschappen en natuurgebieden versterken ons vestigings- en blijfklimaat en zijn bovendien van eminent belang voor een gezonde en veilige leefomgeving. We blijven investeren in onze karakteristieke en Brabantse landschappen om deze te behouden en te versterken. Te meer omdat de kwaliteit van het Brabantse landschap afgelopen decennia is aangetast en de biodiversiteit afneemt. Het gros van de natuurgebieden in Brabant is structureel verdroogd. In 2018 en 2019 moesten de waterschappen grondwater oppompen om beken stromend te houden. Daarom willen wij deze bestuursperiode een onomkeerbare trend inzetten naar de versterking van onze natuurwaarden, biodiversiteit en landschapskwaliteit en het welbevinden van mensen daarin. In 2030 moet dit hebben geleid tot een significante winst op al deze aspecten.
De klimaatverandering vraagt van ons dat we Brabant waterrobuust inrichten. Dit lukt ons alleen als we effectieve combinaties maken en maatregelen voor bodemverbetering zo veel mogelijk samenvallen met de aanpak van verdroogde natuur en schadegevoelige landbouwgronden. Voor het herstel van de kwaliteit van ons landschap en de biodiversiteit leggen we het Natuurnetwerk Brabant versneld aan. We geven als provincie invulling aan de nationale en internationale afspraken die zijn gemaakt over biodiversiteit zodat alle bedreigde planten en dieren in Brabant weer een geschikte leefomgeving krijgen. In sommige situaties kan de opwekking van duurzame energie hierbij voor een versnelling zorgen.
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, willen we ook de energietransitie versnellen. In 2030 willen we 50% van onze energie in Brabant opwekken uit duurzame bronnen. Daarnaast willen we 50%-reductie van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 realiseren. Om hierin de komende periode grote stappen te zetten, stellen we de energietransitie ten dienste van onze opgaven. Samen realiseren we immers meer dan alleen. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven als de dorpsmolen langs de A16 waar de opbrengsten van de windmolens besteed worden om de lokale energietransitie op gang te brengen door met de opbrengsten inwoners en bedrijven te helpen met energiebesparing, woningisolatie of het aanschaffen van zonnepanelen. Energiebesparing in de gebouwde omgeving zorgt bovendien voor een hoger wooncomfort en een kostenbesparing voor onder meer overheidsgebouwen, sportclubs, scholen en zorgaanbieders. Ook het realiseren van een circulaire samenleving levert een grote energiebesparing op en is daarnaast een kans om CO2 vast te leggen in biobased materialen. De opwekking van duurzame energie kan een nieuwe inkomstenbron worden voor de agrarische sector. Andere kansrijke mogelijkheden liggen er op gebied van zero-emissie vervoer en gedeelde mobiliteit, stedelijke transformaties en economie.
Of het nu gaat om de klimaatverandering, de energietransitie of nieuwe vormen van mobiliteit, deze vraagstukken hebben ook een ruimtelijke component. Zeker in Brabant waar de ruimte beperkt is, is sturen op zorgvuldig ruimtegebruik en omgevingskwaliteit dan essentieel. Daarom investeren we de komende periode in de ruimtelijke kwaliteit van onze steden, dorpen en kernen. Mede onder invloed van economische ontwikkelingen en demografische veranderingen zoals ouder wordende Brabanders en andere woonbehoeften, veranderen de structuren en functies van steden en dorpen; er is sprake van structurele leegstand. Dit biedt kansen. We hebben tot 2030 een forse woningbouwopgave. Met oog op de gewenste maatschappelijke trendbreuk zetten we daarom – met onze Brabantse woonagenda als uitgangspunt - komend decennium het woningbouwprogramma optimaal in voor de versterking van de omgevingskwaliteit in onze steden en dorpen (inbreiden, herstructureren, transformeren) en het herbestemmen van leegstaand vastgoed. We bevorderen dat nieuwbouw en renovatie resulteren in gezonde, energie-neutrale en liefst energieleverende gebouwen.
In een aantal gebieden in Brabant neemt de bevolkingsgroei af, veroorzaakt door de trek van jongeren naar de stad binnen en buiten Brabant en de vergrijzing. In deze gebieden ontstaat een nieuwe dynamiek die veel mogelijkheden biedt. Deze nieuwe dynamiek kan oplossingen brengen voor de vraagstukken op het terrein van onder meer vergrijzing, vereenzaming en de druk op (zorg)voorzieningen. Indachtig deze beweging, stimuleren we de vitaliteit in dorpen en kernen. We bevorderen initiatieven uit deze gemeenschappen die bijdragen aan het versterken van het blijfklimaat om daarmee deze gebieden richting 2030 toekomstbestendig te maken. We zien kansen in combinaties met innovaties op het gebied van bijvoorbeeld openbaar vervoer, wonen en de energietransitie. We zien cultuur, cultureel erfgoed en sport als belangrijke dragers om de saamhorigheid, gezondheid, creativiteit, het welzijn en welbevinden en de gedeelde trots en identiteit van alle Brabanders te stimuleren en te versterken.
Dwars door al deze opgaven lopen gezondheid, digitalisering en gebiedsgericht werken. Door meer gebiedsgericht te gaan werken, kunnen we doelen en belangen met elkaar verenigen in de verwachting dat we hierdoor effectiever en efficiënter zijn. Dataficering en digitalisering zijn een belangrijke randvoorwaarde om de maatschappelijke transities te versnellen. Door Brabant optimaal digitaal te verbinden, kunnen we sneller kennis delen en onderlinge verbanden leggen. Digitalisering en dataficering maken andere vormen van sturing mogelijk of geven inzichten voor de vorming en uitvoering van beleid waardoor de effectiviteit van ons beleid kan worden vergroot.
Tot slot, hoe mooi en succesvol Brabant ook is, uiteindelijk is gezond zijn de belangrijkste voorwaarde voor kwaliteit van leven. Daarom bewaken we dat de gezondheid van de Brabander wordt meegewogen in ons beleid en bij de uitvoering van onze taken. We bezien waar we als provincie onze rol kunnen pakken om een gezonde leefomgeving te bevorderen. Want hoe gezonder je bent, hoe meer je jezelf kunt ontplooien en hoe meer je mee kunt doen met de samenleving. We gaan onze inwoners uitdagen en faciliteren om gezonder te leven.