We werken aan de kwaliteit van de Brabantse leefomgeving. We onderzoeken wat het beste is voor alle betrokkenen en gebruiken een ontwerpende aanpak. Dit doen we in een interessant samenspel met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden.
Om de kwaliteit van Brabant door te geven aan volgende generaties moeten we blijven zorgen voor ons mooie en krachtige Brabant. En de goede keuzes maken. We wonen, werken en ontspannen er namelijk als het ware op een postzegel. Dat kan alleen als we met elkaar zorgen voor een gezonde, veilige en mooie omgeving om in te leven. Dit is een uitdagende opgave in een complexe samenleving. Een samenleving die hecht aan ruimte voor eigen initiatief. Maar die ook veel wetten en regels kent om belangen te beschermen.
De Omgevingswet streeft een meer bestuurlijke afwegingsruimte na en een meer samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Zowel in beleid, besluitvorming als regelgeving. Dit doen we door excellent maatwerk te leveren. Met als doel om de kwaliteit van de leefomgeving voor alle Brabanders te verbeteren.
Binnen de provincie heeft een aantal grote transities, zoals beschreven in de Brabantse Omgevingsvisie, impact op hun omgeving. Bij deze transities is draagvlak bij alle betrokkenen en draagkracht bij de uitvoerende partners onmisbaar. Door in te zetten op sociale innovatie en te streven naar inclusieve maatregelen werken wij aan het versterken van zowel draagvlak als draagkracht.
Naast de zorg voor een goede omgevingskwaliteit via de ruimtelijke ontwikkelingen heeft dit programma nog een aantal grote opgaven. Dat zijn de grote woningbouwopgave, het zorgen voor goede werklocaties, het tegengaan van leegstand, de binnenstedelijke transformaties en gebiedsontwikkelingen, zoals Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat. We werken aan deze opgaven door richting te geven, beweging te stimuleren en mogelijk te maken.