Het Programma L&V ligt op schema en heeft op een goede manier invulling kunnen geven aan de uitvoering:
De uitwerking van het Beleidskader Landbouw & Voedsel (link) is gestart
We hebben belangrijke inhoudelijke stappen kunnen zetten in de uitwerking van het Beleidskader zoals de beschrijving van de huidige situatie (Barometer), een verkenning van de opvattingen van consumenten in Brabant en een startnotitie die voorgelegd is aan Provinciale Staten. Ook hebben we het plan van aanpak nader uitgewerkt, de eerste consulterende gesprekken gevoerd en een planMer in gang gezet. We zullen het Beleidskader in oktober voorleggen aan Provinciale Staten.
We hebben de voortzetting van de Transitie Veehouderij bevorderd via de Ondersteunende Maatregelen
De transitie van de veehouderij heeft zich verder voortgezet daarbij, onder andere, aangejaagd door de rijksregeling sanering varkensbedrijven. Ter ondersteuning van dit proces hebben we, samen met gemeenten, bevorderd dat overtollige gebouwen worden gesloopt of herbestemd. Ook het ondersteunen van de betrokken ondernemers bij het vinden van nieuwe activiteiten onder andere via de participatie in de Ondersteuningsnetwerken had onze aandach .Daarnaast hebben de door ons toegekende subsidies in 2020 voor de ontwikkeling van brongerichte innovatieve stalsystemen in 2020 geleid tot de toekenning van 1 definitieve factor voor melkvee-stalsysteem en 10 bijzondere emissiefactoren (4 varkens-, 5 melkvee-, 1 vleeskalverenstalsysteem) in het kader van de RAV-lijst (lijst van toegelaten stalsystemen Regeling Ammoniak en Veehouderij). Op basis van de resultaten van de tweede evaluatie van de bovenstaande Ondersteunende Maatregelen (link) bezien we begin 2021 de verder inzet van deze maatregelen.
We hebben de innovatie Landbouw & Voedsel verder aangejaagd
We zijn gestart met een samenwerkingstraject ‘Brabantse innovatietafel Landbouw en Voedsel’ met de BOM en regionale ontwikkelingsmaatschappijen.Daarnaast en vooruitlopend daarop hebben we bijgedragen aan diverse innovatieprojecten zoals het Slimme Varken, Slimmer Telen en de Autonome Akker. Via onder andere het LIB en FoodUp Brabant hebben we meer dan 50 innovatieve projecten en meer dan drie bewustwordingstrajecten ondersteund. Ook hebben we 5 initiatieven verbonden aan het onderwijs, zijn 3 Agrofoodpluimen uitgereikt en hebben we de ontwikkeling van nieuwe teelten (Nedersoja, Sorghum en Veldbonen) en teelttechnieken (Strokenteelt op Zand, Agroforestry bevorderd. Met Brabant Bemest beter hebben wij ingezet op een nieuwe aanpak van de bemestingspraktijken. We hebben een intentie-overeenkomst getekend gericht op de ontwikkeling van de Brabantse Boerderij van de Toekomst.
Coronacrisis
Door de coronacrisis hebben we het aantal uitgereikte Agrofoodpluimen in de Burap 2 moeten verlagen van 9 naar 3.
Overige ontwikkelingen
De rechter heeft inzake de civiele vordering van de ZLTO en de POV in een tussenuitspraak geoordeeld dat het aanscherpen van emissie-eisen een noodzakelijke maatregel is en dat de provincie bevoegd is om dergelijke eisen te stellen, zowel voor nieuwe als bestaande stallen. Wel vraagt de rechter zich af of de keuze van een generieke aanpak voor individuele veehouders tot onevenredige gevolgen kan leiden. De rechter heeft partijen gevraagd of zij verder willen procederen, ook met het oog op de aanpassingen in het kader van het Bestuursakkoord 2020-2023.? ZLTO heeft aangegeven dat zij verder wil procederen. Zij moeten de onevenredige gevolgen op individueel niveau nu onderbouwen. De rechter heeft ook geoordeeld dat de regels inzake BZV,?geur, stalderen en dialoog verbindend zijn. De norm voor fijnstof is niet verbindend omdat het rijk dit al heeft geregeld.