Natuur
Samen met onze partners, zoals de waterschappen, de natuur- en landbouworganisaties en de gemeenten, hebben we hard doorgewerkt aan de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant en het herstel van de natuur. Er zijn veel (inpassings)plannen opgesteld, gronden aangekocht en gebieden als natuur ingericht. In veel gebieden is daadwerkelijk de schop de grond in gegaan. Daarnaast blijkt wederom dat Raad van State-procedures veel langer duren dan voorzien.
Omdat het tempo van realisatie van het Natuurnetwerk Brabant nog te laag is, zijn diverse versnellingsacties ingezet. Zo zijn met drie Brabantse waterschappen en met drie terreinbeherende organisaties overeenkomsten gesloten over het in hoger tempo aanleggen van nieuwe natuur.
In 2020 is veel aandacht uitgegaan naar het herstel van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Met het Rijk en de andere provincies zijn afspraken gemaakt om in de periode 2021 – 2030 extra in te zetten op natuurherstel in en rondom onze stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Hiervoor is landelijk € 2,85 miljard beschikbaar voor de komende tien jaar.
Op 15 december hebben GS de uitvoeringsagenda Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 1.0 (BOS) vastgesteld. Een voortschrijdende dynamische agenda waarin we in willen of moeten spelen op nieuwe relevante actualiteiten en ontwikkelingen. We zetten in op drie pijlers (de tandwielen) die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: Versnelling van natuurherstel, verlaging stikstofdepositie en het mogelijk maken van gewenste maatschappelijke en economische ontwikkelingen. In 2020 zijn we gestart met een aantal maatregelen die moeten bijdragen aan het op stoom brengen van de drie tandwielen, zoals de lancering van de opkoopregeling piekbelasters en de inrichting van een ondersteuningsloket stikstof waar vraag en aanbod van stikstof bij elkaar worden gebracht. Omdat we tegelijk willen werken aan de natuur, het herstel van het natuurlijk systeem én perspectief voor de landbouw hebben we richting gegeven aan de gebiedsgerichte aanpak groen blauw. In 2021 werken we deze richting verder uit tot een concrete aanpak. In en rondom de Natura 2000-gebieden Ulvenhoutse Bos, Grenscorridor N69 en Peelvenen zijn inmiddels verkenningen gestart.
Begin 2020 is de Brabantse Bossenstrategie vastgesteld. We gaan de Brabantse bossen toekomstbestendiger maken door 60.000 ha bos geleidelijk te vernieuwen. Daarnaast willen we in de komende 10 jaar 13.000 ha nieuw bos aanleggen. Dit alles onder de voorwaarde dat hiervoor adequate financiering wordt gevonden.
Naast natuurontwikkeling en natuurherstel is er onder meer een nieuwe Stimuleringsregeling Landschap ontwikkeld en is de 257e subsidie voor een groen en klimaatbestendig schoolplein verleend. Daarnaast is een adviescommissie Wolven ingesteld.
VTH
De verstrekte VTH-jaaropdracht 2020 is nagenoeg geheel uitgevoerd. Dit omvat vergunning- en toezichttaken voor de WABO, Wet Natuurbescherming (Wnb), Waterwet en Ontgrondingenwet. Over de VTH-taakuitvoering, de uitkomsten daarvan en de financiën worden de Staten nader geïnformeerd via een statenmededeling als de jaarrapportages van de diensten er zijn. Door de Zuidelijke rekenkamer is onderzoek gedaan naar de uitvoering van VTH, daarbij zijn de hogere risicobedrijven op Moerdijk als uitgangspunt genomen. Ook is er onderzoek gedaan naar het project Intensivering Toezicht Veehouderij om lessen te leren van dit traject en die te kunnen vertalen naar nieuwe werkwijzen en andere sectoren.
Milieu
In 2020 hebben wij ingezet op een verdere verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van de geluid- en geurhinder. Op dit moment hebben in Nederland 69 gemeenten en 11 provincies het Schone Lucht akkoord ondertekend. In Brabant hebben 21 gemeenten ondertekend. De aanpak van bodemsanering is in 2020 doorgezet, maar heeft op een aantal onderdelen hinder/vertraging ondervonden (bv bij afstemming met bewoners) van de coronamaatregelen. We voeren de nazorg van gesloten stortplaatsen uit. Verder is de nulmeting CO2-voetafdruk provinciale organisatie uitgevoerd.
Gezondheid
Tevens heeft GS de startnotitie Gezondheid vastgesteld als voorbereiding op het beleidskader dat begin 2021 volgt.
Impact van de coronacrisis op de uitvoering en de realisatie van de geplande prestaties / inzet verbonden partijen: Voor gebiedsprocessen zijn ‘schetssessies met de kaart op tafel’, informatieavonden en andere interactieve bijeenkomsten met de partners in het gebied cruciaal. Door Corona was dat in 2020 maar heel beperkt mogelijk. Bijeenkomsten zijn daarom zoveel mogelijk digitaal georganiseerd. Dit levert echter niet de interactie op die live zou plaats vinden. De coronapandemie zette het openbare leven op een lager pitje; dit zorgde vanaf maart 2020 voor minder luchtvervuiling en minder geluid.