Algemeen
Tegen de achtergrond van de grote impact van Corona (zie separate paragraaf) is, op basis van het Bestuursakkoord 2020-2023 in 2020 een nieuw, integraal beleidskader Vrijetijd, Cultuur en Sport opgesteld. Tevens is besloten het beleidskader Erfgoed 2016-2020 te verlengen tot en met 2022. Beide kaders zijn begin 2021 vastgesteld. Zie PS voorstel 03/21 en PS voorstel 95/20.
Op het gebied van Cultuur zijn de beschikkingen voor de nieuwe kunstplanperiode ’21-’24 vastgesteld voor zowel professionele als amateurkunsten en is (in afstemming met Rijksinzet) de inzet voor een designmuseum of Futurelab in Eindhoven bepaald. Ook is voor het eerst in Nederland, een gezamenlijke aanvraag vanuit Brabantstad verband ingediend en gehonoreerd voor Cultuureducatie met Kwaliteit bij het Rijk (fonds Cultuurparticipatie).
In 2020 is verder uitvoering gegeven aan het beleidskader Verbeeldingskracht van Erfgoed 2016-2020. Zo is vanuit de Erfgoedfabriek geïnvesteerd in behoud van erfgoedcomplex Kruithuis (Den Bosch) en de botenloods bij Fort Sabina (Moerdijk). Daarnaast is er met het integrale project Watermolenlandschappen een succesvolle aanvraag voor het Rijkprogramma Erfgoeddeal ingediend. Daarmee is dit project een mooi voorbeeld van gebiedsgericht, integraal realiseren van beleidsdoelstellingen op het gebied van water, klimaat en met behoud van erfgoedlandschappen!
In 2020 hebben we toegewerkt naar de oprichting van het BrabantsSport Fonds, dat begin 2021 daadwerkelijk van start is gegaan (zie Statenmededeling). Na annulering van de Vuelta-start in Utrecht/Brabant als gevolg van corona is de haalbaarheid van verplaatsing van het evenement naar 2022 onderzocht en is inmiddels bekend geworden dat het evenement in 2022 kan plaatsvinden (zie ook Statenmededeling).
Vanuit vrijetijdseconomie is in 2020 gewerkt aan versterking van het toeristisch aanbod middels crossovers met andere provinciale opgaven, zoals via Van Gogh Brabant/Van Gogh Nationaal Park (erfgoed/cultuur/natuur), Goed eten in Brabant (food) en St. Elisabethvloed (erfgoed). Met diverse partners is gewerkt aan herijking van de landelijke actieagenda Perspectief 2030.
Zoals aangegeven bij de 2e BURAP vormt Samenleving geen apart beleidsonderdeel meer. In de Statenmededeling “invulling geven aan onze maatschappelijke opgave leefbaarheid als onderdeel van het samenbindende thema Brede Welvaart” wordt dit nader toegelicht en de consequenties hiervan in beeld gebracht. Voor de tweede ronde van het Brabant Outcomes Fund is een investeringsvoorstel voorbereid (zie Statenmededeling). Daarnaast hebben GS op 27 oktober jl. besloten de subsidierelatie met de uitvoeringsorganisaties Stichting Zet en Stichting Zorgbelang (inclusief hun uitvoering van Sterk Brabant) af te bouwen tot nihil per 31 december 2022.
Gevolgen Corona
De Brabantse cultuur- en erfgoed sector is hard geraakt door de gevolgen van de Coronacrisis. De Provincie heeft op een aantal fronten de helpende hand geboden. Zo is er een aanvullende regeling opengesteld waar diverse instellingen naast landelijke en/of gemeentelijke steun ook vanuit de Provincie extra steun hebben ontvangen (zie Statenmededeling). KunstLoc Brabant heeft een Corona-loket geopend. Daarnaast is coulance betracht ten aanzien van het realiseren van prestaties zoals opgenomen in de eerder afgegeven subsidiebeschikkingen en de eerder opgebouwde reserves. Ook heeft ondersteuning plaatsgevonden aan het Noordbrabants Museum in de vorm van een aanvullende bijdrage en gedeeltelijke huurkwijtschelding.
Ook de sportsector heeft de gevolgen van Corona ondervonden. Zo heeft een veelheid aan (top)sportevenementen geen doorgang gevonden, waaronder ook de start van de Vuelta. Via het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Zuid zijn topsporters in gesprek gegaan met ziekenhuispersoneel om hen zo te helpen coachen in het presteren onder druk. Een mooi voorbeeld van ‘omdenken’ in tijden van crisis.
De gevolgen voor het aantal bezoekers, de verdiensten en de werkgelegenheid in de gastvrijheidssector waren groot. Marketingorganisatie VisitBrabant droeg bij aan veilig en gespreid toerisme door introductie van de Druktemeter voor fiets- en wandelgebieden. Als onderdeel van het Coronasteunpakket is de campagne ‘Hier moet je zijn in Brabant’ gelanceerd om, gericht op de binnenlandse markt, recreatie in onze provincie te blijven bevorderen (zie Statenmededeling). Ook is een bijdrage geleverd aan het monitoren van de impact van Corona op de samenleving en is extra ondersteuning voor ondernemers gerealiseerd om hen te inspireren en ondersteunen voor herstel.