De uitvoering ligt grotendeels op koers. We zijn voortvarend aan de slag gegaan met de in 2020 vastgestelde Visie klimaatadaptatie inclusief de uitwerking van de Bestuursopdracht 'Stoppen van de verdroging met een waterrobuuste inrichting van Brabant'. Daarnaast is de Gebiedsgerichte Aanpak Groen-blauw, onder andere in en rondom de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en de majeure wateropgaven, samen met onze partners in de steigers gezet. Tegelijkertijd hebben we het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027 (RWP) voorbereid dat in april 2021 de inspraak in gaat als tussenstap naar vaststelling eind 2021. Belangrijke mijlpalen per beleidsopgave zijn:
Klimaatadaptatie: Op het gebied van klimaatadaptatie hebben we in 2020 de provinciale klimaatstresstest uitgevoerd die we in 2021 verder ontwikkelen en provinciebreed verankeren op weg naar een Klimaatproof Brabant 2050.
Schoon water: In voorbereiding op de nieuwe KRW planperiode van de waterschappen en de provincie, respectievelijk de waterbeheerplannen (WBP’s) en het RWP, vond er het afgelopen jaar een intensief traject plaats om gezamenlijk de nieuwe samenwerkingsafspraken vorm te geven. Deze afspraken leggen we vast in een Koepelovereenkomst 2021-2027. Deze overeenkomst is van groot belang, omdat de provincie en waterschappen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het doelbereik Kaderrichtlijn Water (KRW) en we elkaar nodig hebben in de uitvoering.
Veilig water: Een andere mijlpaal was de bestuursovereenkomst Planuitwerking Meanderende Maas op 7 september 2020 tussen het ministerie van IenW en de 9 regiopartners. De provincie draagt als partner bij in dit majeure project (250 mln) met capaciteit, financiën en ruimtelijke borging. In de nationale stuurgroep Deltaprogramma werd de aanpak van dit integrale project onlangs omarmd, als voorbeeld van focus én integraliteit. De sleutels tot succes van de Meanderende Maas-aanpak zijn: van meet af aan brede scope en integrale opgave; gelijkwaardige partners, gezamenlijke procesregie, gedeeld eigenaarschap en samen sturen en investeren. Het beleid was er deels, en is deels zelf ontwikkeld met een interprovinciale structuurvisie Gelderland-Brabant. De brede scope van de structuurvisie maakte bovendien mogelijk om nieuwe kansen die zich later aandienden, in dit geval de Rijksopgave Riviernatuur, snel in te voegen. Het merendeel van de regionale keringen is inmiddels verbeterd. Provincie en waterschappen zijn in 2020 gestart met een herijking van het provinciaal beleid en regelgeving; voor onderwerpen als heroverweging van de grondslag van het normstelsel en invulling van de zorgplicht nemen we deel in het landelijke Ontwikkelprogramma Regionale Keringen.
Vitale Bodem: Afgelopen jaar is hiertoe het project BodemUp in de steigers gezet. Dit project schalen we in 2021 en volgende jaren fors op. In 2020 hebben we tevens nitraatresidumetingen (N90) uit laten voeren om sneller een beter handelingsperspectief voor waterkwaliteitsverbetering te hebben voor de agrariërs ten opzichte van de huidige methodiek. In samenwerking met het Rijk herhalen we deze metingen in 2021-2023.
Voldoende Water: In samenwerking met de omgevingsdienst is een groot deel van de watervergunningen geactualiseerd en zijn er in 2020 vijf bestuursovereenkomsten afgesloten met bedrijven waarin afspraken zijn gemaakt over reductie van het (grond)watergebruik. In totaal gaat het daarbij om 17,17 miljoen m3 per jaar die (drinkwater)bedrijven binnen de vergunde ruimte niet gebruiken de komende jaren.
Impact van de coronacrisis op de uitvoering en de realisatie van de geplande prestaties / inzet verbonden partijen: De coronacrisis heeft gezorgd voor (beperkte) vertraging op de samenwerkingen zoals de klimaatadaptatiedialogen en het daarop gebaseerde Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie Zuid-Nederland, enkele STUW-projecten (inrichtingsmaatregelen KRW), Waterpoort, het programma Integraal Riviermanagement (IRM). Daarnaast is de aanpak van bodemsanering in 2020 doorgezet, maar heeft op een aantal onderdelen hinder/vertraging ondervonden van de coronamaatregelen. Tevens heeft de uitwerking en vaststelling van het concept RWP drie maanden vertraging opgelopen. In afstemming met het Rijk en de Brabantse waterschappen worden het RWP de waterbeheerplannen van de waterschappen in april 2021 ter inzage gelegd (oorspronkelijk beoogd in december 2020).