We kunnen stellen dat de realisatie van de ambities/doelstellingen, ondanks de gevolgen van corona, grotendeels zijn uitgevoerd. Hier en daar worden bepaalde prestaties niet volledig gerealiseerd maar dit doet geen afbreuk aan het overall-beeld. Voor gedetailleerdere informatie verwijzen we naar de verantwoording in de diverse programma’s.
Bestuur en veiligheid
We hebben de samenwerking met gemeenten en andere bestuurslagen geïntensiveerd. Uitgangspunt is dat het meer dan ooit belangrijk is dat provinciale besluitvorming zoveel als mogelijk gedragen wordt door eenieder die het raakt. Begrippen als samenwerking, draagvlak en participatie hebben daarmee een belangrijke plaats gekregen. Samen met de B5 en M7 is de corona actie- en investeringsagenda opgesteld. In IPO verband is in samenwerking met de VNG en G40 de herstelagenda regionale economie tot stand gekomen. We hebben gemeenten begeleid met herindelingen en met de vaststelling van de bestuursopdracht “Veilig en weerbaar Brabant” bevorderen we een veilig leven in Brabant.
Ruimte en wonen
We hebben de Interim Omgevingsverordening geactualiseerd. In 2020 is met veel partners gewerkt aan de definitieve Omgevingsverordening via het participatietraject ‘Tour de Brabant’. Deze Omgevingsverordening wordt in oktober 2021 aan Provinciale staten aangeboden.
Met het ‘Actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw’ krijgen nieuwe woonvormen en zelfbouw een plek in het hart van de Brabantse woonopgaven. De uitvoering van de Aanpak Werklocaties is voortvarend doorgezet. In het Economisch Beleidskader ‘Naar een toekomstbehendige economie’ is een heroriëntatie op de provinciale rol bij campusontwikkeling aangekondigd. Vervolgstappen zijn gezet bij de campus- en locatieontwikkeling. Alle aangeboden gemeentelijke plannen zijn beoordeeld en voorzien van een passende provinciale reactie. Daarbij is in de geest van de Omgevingswet actief de samenwerking met de gemeenten gezocht en zijn doelen behaald door de gebiedsgerichte aanpak.
Water en bodem
We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt door het vaststellen van de Visie klimaatadaptatie inclusief de uitwerking van de Bestuursopdracht 'Stoppen van de verdroging met een waterrobuuste inrichting van Brabant'. Dit is de basis voor het Brabantse waterbeheer, geeft invulling aan de opgave uit de Omgevingsvisie ‘Brabant Klimaatproof’ richting 2050 en is opgenomen in het Regionaal Water en Bodem Programma 2022-2027.
Een andere mijlpaal is de ondertekening van de Bestuursovereenkomst Meanderende Maas door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de negen regiopartners. In de nationale stuurgroep Deltaprogramma werd de aanpak van dit integrale project onlangs omarmd, als voorbeeld van focus én integraliteit. De sleutels tot succes van de Meanderende Maas-aanpak zijn: van meet af aan brede scope en integrale opgave; gelijkwaardige partners, gezamenlijke procesregie, gedeeld eigenaarschap en samen sturen en investeren.
Om te komen tot een Vitale bodem is afgelopen jaar het project BodemUp in de steigers gezet. Dit project schalen we in 2021 en volgende jaren fors op. Via ondersteuning door bodemcoaches werken agrariërs aan een bodem die zorgt voor goede opbrengsten én een robuust watersysteem.
In voorbereiding op de nieuwe planperiode van de Waterschappen en de Provincie, respectievelijk de waterbeheerprogramma’s (WBP’s) en het regionaal water en bodem programma (RWP), heeft er het afgelopen jaar een intensief traject plaatsgevonden, wat heeft geleid tot de Koepelovereenkomst Groenblauwe opgaven 2021-2027. Samen met de waterschappen nemen we verantwoordelijkheid voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de uitvoering.
Natuur & milieu
De Brabantse Bossenstrategie is vastgesteld en met drie Brabantse waterschappen en met drie terreinbeherende organisaties zijn afspraken gemaakt over het versneld aanleggen van nieuwe natuur. Daarnaast hebben we met het Rijk en de andere provincies afspraken gemaakt over extra natuurherstel in en rondom onze stikstofgevoelige Natura2000-gebieden (het landelijk Programma Natuur).
We hebben de uitvoeringsagenda Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 1.0 (BOS) opgesteld. En we hebben een start gemaakt met onder andere de lancering van de opkoopregeling piekbelasters en de inrichting van een ondersteuningsloket stikstof. In het kader van de gebiedsgerichte aanpak van de groene en blauwe opgaven zijn de eerste verkenningen gestart.
Met de startnotitie van het beleidskader Gezondheid hebben we de aanzet tot de provinciale rolneming op het gebied van gezondheid gepresenteerd.
Ook hebben wij ingezet op een verdere verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van de geluid- en geurhinder. Op dit moment hebben in Nederland 69 gemeenten, waarvan 21 Brabantse gemeenten, en 11 provincies het Schone Lucht akkoord ondertekend.
De uitspraken van de Raad van State met betrekking tot de stikstofproblematiek hebben ervoor gezorgd dat de vergunningverlening tijdelijk heeft stilgelegen. We hebben extra geïnvesteerd om weer op niveau te komen.
Economie, kennis en talentontwikkeling
We hebben de internationaal concurrerende innovatieve economie verder verstevigd. Met het Beleidskader Economie 2030 ‘Naar een toekomstbehendige economie’ hebben we opnieuw onze economische koers bepaald. We zetten in op missiegedreven innovatiebeleid, een veerkrachtige arbeidsmarkt, een internationaal verbonden Brabant en een sterke ruimtelijk-economische structuur.
Samen met het IPO, het rijk en de regionale ontwikkelmaatschappijen hebben we een herstelagenda regionale economie opgesteld. Daarnaast hebben we afspraken met het Rijk gemaakt over de nieuwe ronde Europese fondsen en is er extra cofinanciering gekomen van het Rijk voor MKB-instrumenten als Vroege Fase Financiering, MIT en BOM.
Energie
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, willen we ook de energietransitie versnellen. We hebben onderzocht hoe het financieringsconcept van het Brabant Outcomes Fund (BOF) de groei van ondernemingen, die bijdragen aan brede welvaart, mogelijk kan maken. Op basis van de resultaten en het commitment vanuit diverse portefeuilles is een belangrijke stap gezet richting BOF 2.0. Met het bestuursakkoord als basis is het uitvoeringsprogramma ‘Energie Verbindt’ 2021 – 2023 opgesteld. Mede door corona is er gekeken naar de aanpak voor het verduurzamen van bestaand vastgoed, en ook het ventileren en verduurzamen van scholen.
Landbouw & voedsel
Landbouw en natuur zijn allebei van levensbelang voor een goed en gezond leven in de stad en op het platteland. We hebben de uitwerking van het Beleidskader Landbouw & Voedsel gestart en een start gemaakt met een samenwerkingstraject Innovatie Landbouw en Voedsel met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de BOM. Veel veehouders in transitie zijn ondersteund door de Ondersteuningsnetwerken, waarin de provincie participeert samen met onder andere de gemeenten.
Basisinfrastructuur mobiliteit en Mobiliteitsontwikkeling
We kiezen voor slimme oplossingen waar het kan en verbeteringen aan de infrastructuur waar het moet. Een schaalsprong in het openbaar vervoer is noodzakelijk om Brabant bereikbaar te houden. Ondanks de stikstofproblematiek en corona hebben we ons ingezet om de uitvoering van de mobiliteitsprojecten op peil te houden. We zijn er samen met de partners in geslaagd om de vitale functie van het OV tijdens de coronapandemie overeind te houden. Ook hebben we belangrijke afspraken gemaakt met de minister tijdens BO-MIRT voor een verdere (door)ontwikkeling van het mobiliteitssysteem in Brabant. Eind 2020 hebben we het beleidskader Mobiliteit: Koers 2030 vastgesteld.
Vrije tijd, cultuur, sport en erfgoed
Vrijetijdsbesteding in combinatie met een rijk cultureel leven is een belangrijke voorwaarde voor een goed woon-, vestigings-, werk- en leefklimaat. Vanuit een scherpe keuze over onze rol positioneren we de beleidsvelden cultuur, sport en vrijetijdseconomie in het nieuwe programma Vrijetijd, Cultuur en Sport. Dit hebben we vertaald naar een nieuw integraal beleidskader Vrijetijd, Cultuur en Sport 2021/2022. Tevens hebben we besloten het beleidskader Erfgoed 2016-2020 te verlengen tot en met 2022. Daarnaast hebben we, door de impact van corona, de cultuursector een extra impuls gegeven. Tot slot is ook voor het eerst in Nederland, een gezamenlijke aanvraag vanuit BrabantStad-verband ingediend en gehonoreerd voor Cultuureducatie met Kwaliteit bij het Rijk (fonds Cultuurparticipatie).