Mobiliteitshubs
Omschrijving (toelichting)
De tijd dat reizigers elke ochtend zonder nadenken in hun eigen auto stapten is voorbij. Reizigers willen in toenemende mate een aanbod van mobiliteit dat past bij hun manier van leven. De combinatie tussen fiets, deelauto en OV wordt steeds aantrekkelijker. We zorgen voor een goede aansluiting tussen de verschillende modaliteiten met het realiseren van mobiliteitshubs. We zorgen voor een goede aansluiting tussen de verschillende modaliteiten met het realiseren van mobiliteitshubs.
- We innoveren 6 bestaande OV-knooppunten tot mobiliteitshubs en ontwikkelen we samen met gemeenten minimaal 6 nieuwe innovatieve mobiliteitshubs in de periode tot 2023.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
De realisatie van mobiliteitshubs zijn onderdeel van de schaalsprong OV van het Toekomstbeeld OV 2040 en vormen belangrijke schakels vanuit de visie gedeelde mobiliteit. Als verbinding tussen de verschillende modaliteiten belangrijk voor de werking van het totale mobiliteitssysteem.
Binnen het pakket Bereikbaarheid Brainport is met inzet van ASML de (tijdelijke) hub bij Eersel geopend. In de Brainport regio zijn daarnaast nog 6 zoeklocaties vastgesteld passend binnen het netwerk en de volgende stap is verdere concretisering. In West Brabant zijn 9 kansrijke hubs geïdentificeerd op basis van een onderzoek, in 2022 wordt de invulling van deze hubs concreter gemaakt op basis van de lokale situatie en wensen van gebruikers. Over de ontwikkeling van mobiliteitshubs zijn afspraken gemaakt in de Regionale Mobiliteitsprogramma’s (RMP’s) en ze zijn tevens onderdeel van de ambitiedocumenten voor gedeelde mobiliteit in West en Oost.
Er wordt gewerkt aan een handelingsperspectief om de stations Roosendaal en Oss te transformeren tot een mobiliteitshub.