Realisatie 2021
Met Koers 2030 als uitgangspunt werken we aan een toekomstbestendige en opgavegestuurde netwerkorganisatie. Zo kunnen we de opgaven waar Brabant voor staat straks nog beter aanpakken. Het ontwikkelen van die organisatie verloopt grotendeels volgens planning. Begin 2021 en dit voorjaar hebben we PS daarover ook geïnformeerd. Waar we de komende tijd qua organisatie op inzetten is onder meer een opleidingstraject rond opgavegestuurd programmeren en een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Daarnaast is het verbeteren van de ICT-voorzieningen volop in uitvoering. Een ander onderdeel van de digitale transformatie is datagedreven werken. Daarvoor is in 2021 het Datalab opgezet. Daar zijn onder andere dynamische dashboards uit voortgekomen die in de organisatie als sturingsinstrument dienen.
In 2021 zijn stappen gezet in de verdere ontwikkeling van informatiebeheer en archivering. Via het project ‘Impuls aan Informatiebeheer’ betrekken we alle medewerkers bij het goed documenteren en archiveren van stukken. Over deze stap wordt volop gesproken met werknemers, want dit moet organisatiebreed gebeuren om het (digitale) informatiebeheer naar een hoger niveau te tillen. En de provincie digitaliseert de komende jaren grote archiefonderdelen, zodat deze makkelijker beschikbaar zijn. Dat laatste vraagt de nieuwe Omgevingswet ook van overheden.
De opgaven waar Brabant voor staat en de ontwikkeling naar een opgavegestuurde organisatie vereisen dat Brabant een aantrekkelijke en moderne werkgever is. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt is dat belangrijk om goede werknemers en hun expertise aan te trekken, op de juiste plek te hebben of te behouden. Twee belangrijke initiatieven daartoe zijn het recruitment office en Werken voor Brabant. Het recruitment office promoot actief alle vacatures, zoekt naar geschikte kandidaten en zet in op het versterken van de reputatie van de provincie op de arbeidsmarkt. In Werken voor Brabant komen diverse initiatieven samen. Via deze route richt de provincie zich, samen met onder andere Brabantse gemeenten, op meer en beter samenwerken aan de opgaven in Brabant, de juiste benadering van de arbeidsmarkt en aantrekkelijk werkgeverschap.
Impact corona
Het afgelopen jaar hebben corona en de gevolgen daarvan een forse impact gehad op de werkzaamheden van iedereen die bij de provincie werkt. Dat heeft geleid tot stijgende werkdruk en meer behoefte om op adem te komen. Toch is het gelukt om als organisatie de gewenste kwaliteit te blijven leveren. Corona heeft daarnaast onze manier van werken ingrijpend veranderd. De lessen uit deze periode nemen we mee in de uitgangspunten voor Anders Werken, Ontmoeten en Reizen, een beweging die de opgavegestuurde netwerkorganisatie ondersteunt. In dat kader werken we aan goede digitale ondersteuning voor werknemers en de doorontwikkeling van het Huis van Brabant als ontmoetingsplek voor samenwerken.