Inleiding
Het jaar 2021 stond in het teken van de uitvoering van het beleidskader Economie 2030. In afstemming met de partners in Brabant, bedrijven, onderwijs en maatschappelijke instellingen en organisaties, zijn de vijf uitvoeringsagenda’s opgesteld. Deze agenda’s maken inzichtelijk welke resultaten we willen bereiken en welke samenwerking we daarvoor aangaan. In het programmeringsdocument EKT , dat in september aan de Provinciale Staten is aangeboden, bent u geïnformeerd over de voortgang in de uitvoering van het beleidskader.
In kader van het missiegedreven innovatiebeleid hebben we eind 2021 de eerste innovatiecoalities rondom kernenergie afgesloten, gericht op de versterking van de kennispositie van Brabant rondom de ontwikkeling van een nieuwe generatie reactoren. Met partners rondom het Automotivecluster in Helmond is een innovatiecoalitie rondom de weginfrastructuur ondersteund. Met onderwijspartners en kennispartners als TNO, Holst en de TUe, is een coalitie gesloten rondom de toepassing van nieuwe AI technologie in het MKB. Met deze coalities sluiten we als Brabant aan op het Nationaal Groeifonds en de kansen die komen vanuit de Europese fondsen (i.h.b. EFRO, Just Transition Fund en Interreg) en realiseren we concrete koppelkansen. Op onderdelen maken we afspraken met de BOM, voor zover deze goed aansluiten op het meerjarenprogramma dat de BOM ook heeft vastgesteld in 2021. In 2021 zijn met het Ministerie van EZK afspraken gemaakt over een extra storting in het innovatiefonds in kapitaal, 50% gecofinancierd vanuit de provincie en over een extra financiële impuls voor starters in het kader van de Vroege Fase Financiering (VFF). Het Brabant Startup Fonds (BSF) gaat deze regeling uitvoeren.
Binnen het innovatiebeleid is de digitalisering van het MKB een breed speerpunt en kent deze opgave ook een eigen uitvoeringsagenda “Data-economie 2021-2023”. In 2021 is een drietal icoonprojecten opgestart, onder andere gericht op het gebruik van digitale ondersteuningsdiensten in de gezondheidssector en in het transport. Daarnaast zijn we er na een intensieve voorbereiding in geslaagd om met de 5 Brabantse steden en de BRE EFX een akkoord te bereiken over de oprichting van Brabant Ring BV, zodat deze BV in 2022 kan gaan werken aan open, vertrouwde digitale connectiviteit voor innovatieve maatschappelijke diensten.
In het najaar is de Uitvoeringsagenda ‘Versterking campussen, stedelijke innovatiedistricten, fieldlabs & hybride leeromgevingen 2021-2023”’ vastgesteld, op basis waarvan sindsdien met onderwijspartners, met de steden en met bedrijven wordt gewerkt aan de versterking van concrete innovatie-omgevingen. Op dit moment bevinden veel business cases over fieldlabs en broedplaatsen, zich nog in een voorbereidende fase, waardoor de voorziene bestemming van middelen nog niet is uitgegeven. We verwachten komende jaar over veel casussen besluitvorming te kunnen laten plaatshebben.
Tot slot hebben we in 2021 volop geïnvesteerd in de uitvoering van “het Actieplan Arbeidsmarkt 2020-2023”. De arbeidsmarkt van Brabant is vanaf het najaar 2021 flink oververhit geraakt. Met gerichte maatregelen proberen we daar verlichting in aan te brengen. Succesvol is de ontwikkelding van Brabantleert, een online platform waar al het aanbod van Brabantse online opleidingen worden aangeboden; In mei 2021 heeft het Ministerie van SZW een subsidie van 5 miljoen euro ter beschikking gesteld in het kader van de regeling ‘NL leert door met sectoraal maatwerk’. Tot medio december hebben zich al 2000 Brabanders ingeschreven om gesubsidieerd een sectorgerichte opleiding te volgen. Daarnaast hebben 500 Brabanders zich aangemeld voor ontwikkeladviezen. Vanwege het succes van deze regeling hebben we op dit moment een Brabants scholingsfonds in voorbereiding. Met behulp van concrete challenges en traineeships proberen we talent aan Brabant te binden en voor de arbeidsmarkt te behouden.
(IMPACT) CORONA:
In het jaar 2021 zijn de gevolgen van de Coronacrisis nog altijd zichtbaar, In maart 2021 is er een ambitieus Coronaherstel agenda vastgesteld met de B5 en M7 gemeenten en de BOM. De integrale agenda zet in op (middel)lange termijn structuurversterking en daarmee op actuele en urgente uitdagingen te aanzien van digitale bereikbaarheid, weerbare arbeidsmarkt en vitale en duurzame steden. Een bedrag tot boven 100 miljoen is beschikbaar om met de steden concrete projecten te versnellen. Sinds de start van de agenda zijn veel projecten opgestart en is een investeringskapitaal van bijna 17,5 miljoen beschikbaar gekomen van de Coronaherstel middelen vanuit de EU, het programma REACT EU. Waar het gaat om de arbeidsmarkt is er gericht speciale inzet gepleegd op die delen van de arbeidsmarkt waar corona grote negatieve gevolgen heeft of heeft gehad. Extra crises middelen vanuit het ‘eerste pakket noodmaatregelen economische impact Corona’ (juni 2020) en vanuit de meerjarige subsidie aan de arbeidsmarktregio’s zijn versneld beschikbaar gesteld. Op deze manier hebben we Brabantse bedrijven, ZZP’ers en internationale werknemers met extra informatie en advies in het kader van de gevolgen coronacrisis. Dit heeft er onder andere toe geleid dat iedere ondernemer/ zzp’ er middels online en/of fysieke loketten eenvoudig toegang heeft tot eenduidige en actuele informatie inzake de arbeidsmarkt. Ook is stevig ingezet op om- en bijscholing middels specifieke programma's/ tools en trainingen.