Natuur
Het programma ligt grotendeels op koers. In de afgelopen tijd is voortvarend doorgewerkt aan de planvorming, grondverwerving en realisatie van het Natuurnetwerk Brabant en het herstel van N2000-gebieden. De uitvoering van het natuurbeleid gebeurt steeds meer in samenhang met andere opgaven: de gebiedsgerichte aanpak van de groene en blauwe opgaven. Op 28 mei zijn PS hierover geïnformeerd tijdens een themabijeenkomst, in februari 2022 bent u middels een statenmededeling geïnformeerd over de voortgang. In circa 150 gebieden in Noord-Brabant wordt gewerkt aan de uitvoering van de groene en blauwe opgaven. In en rondom 17 van deze gebieden komen veel opgaven nauw samen. Het gaat hier om 14 stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en om 3 gebieden met een grote klimaatopgave. In het merendeel van deze 17 gebieden zijn de verkenningen afgerond en hebben geleid tot een gezamenlijk koersdocument danwel plan van aanpak voor het vervolg.?
De provincie heeft voor de periode 2021–2023 een specifieke uitkering gekregen van € 70 miljoen vanuit het Landelijke Uitvoeringsprogramma Natuur. Met dat budget kan de provincie maatregelen uitvoeren die bijdragen aan het versnellen en intensiveren van het herstel van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Daarnaast heeft het Rijk voor deze periode bijna € 10 miljoen beschikbaar gesteld aan Brabant voor compensatie van bos dat in het kader van Natura2000-herstel vanaf 2017 is gekapt. De subsidieregeling is eind 2021 opengesteld. De voorbereidingen voor het nieuwe beleidskader natuur zijn gestart in 2021. De evaluatie van Brabant Uitnodigend groen is opgeleverd. De startnotitie met de eerste contouren/richtingen van het nieuwe beleidskader is gereed.
Milieu
In 2021 hebben we verder gewerkt aan het verbeteren van de milieukwaliteit. Zo hebben wij met de Brabantse Uitvoeringsagenda Schone Lucht Akkoord aangegeven hoe wij vanuit Brabant bijdragen aan de landelijke doelstelling om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ook hebben we Brabanders en Brabantse gemeenten gevraagd om mee te denken over waar we in Brabant de luchtkwaliteit met metingen nog beter in kaart kunnen brengen én hebben we Rijkscofinanciering binnengehaald voor vijf concrete projecten. Verder hebben we ingezet op verminderen van de overlast en risico’s door het uitvoeren van een aantal wettelijke saneringstrajecten voor geluidshinder en het herijken van de externe veiligheidsbeoordeling bij nieuwbouw rondom regionale luchthavens. Ook vroeg de voorbereiding voor implementatie van het aanvullingsspoor Geluid onder de Omgevingswet de nodige aandacht.
Gezondheid
Provinciale Staten hebben het beleidskader Gezondheid op 3 december 2021 vastgesteld. Dit beleidskader zet in op drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030. Met deze vaststelling kunnen nu ook meekoppelkansen in al onze beleidsprogramma’s gaan realiseren om deze ambitie dichterbij te brengen. Hiermee is ook een belangrijke eerste stap gezet richting meer brede welvaart in Brabant.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)
De verstrekte VTH-jaaropdracht 2021 is nagenoeg geheel uitgevoerd. Over de VTH-taakuitvoering, de uitkomsten daarvan en de financiën worden de Staten nader geïnformeerd via een statenmededeling als de jaarrapportages van de diensten er zijn. Met de afronding van het project Intensivering Toezicht Veehouderij beschikken we nu over een actueel beeld van de veehouderij sector en zijn instrumenten ontwikkeld die ook ingezet kunnen worden voor risicogericht toezicht in andere sectoren. De dynamiek rondom de Wet natuurbescherming had ook in 2021 grote invloed op het VTH werk. Er is veel inzet gepleegd om de vergunningaanvragen Wnb zowel voor gebiedsbescherming als soortenbescherming ondanks de diverse jurisprudentie en wijzigingen in de wettelijke kaders doorgang te laten vinden.