Gedrag en handhaving
Omschrijving (toelichting)
- Aantal leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO dat bereikt is met BrabantsVerkeersveiligheidsLabel (BVL), Totally Traffic (TT) en TT projects: aantal leerlingen groter of gelijk aan vorig jaar.
aantal leerlingen | 2021 | 2022 | 2023 |
norm | 207.500 | 209.500 | 211.000 |
- Naar aanleiding van het nieuwe BVVP komen we in de loop van 2021 met een geschikte indicator voor de gedragsgerichte maatregelen.
Via voorlichting en educatie streven we naar meer bewustwording in het verkeer op basis van een brede communicatiestrategie, waar de bestaande campagne Brabant gaat voor NUL verkeersdoden deel van uitmaakt. We hebben hierbij aandacht voor de acht thema’s uit BVVP. Op basis van een risico-gestuurde aanpak wordt input geleverd voor infrastructurele maatregelen. Ook maken we afspraken met politie en openbaar ministerie over handhavingsacties.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
Door de beperkende maatregelen als gevolg van corona merkten we dat de groei in verkeerseducatie op scholen stagneerde. Voor 2021 hebben in totaal 218.103 leerlingen verkeerseducatie gevolgd, waarbij de verdeling onder de typen onderwijs als volgt was:
• Basisonderwijs, BVL: 183.177 leerlingen
• Voortgezet onderwijs, TT: 30.637 leerlingen
• MBO, TT Projects: 4.289 studenten
Dit is een lichte afname ten opzichte van 2020, toen in totaal 219.209 leerlingen verkeerseducatie hebben gevolgd. Wegens de beperkende coronamaatregelen is / wordt het lastig om verkeerseducatie op scholen aan te (blijven) bieden. Hoewel het aantal voor 2021 hoger ligt dan de doelstelling voor 2023 is een bijstelling van de normaantallen pas aan de orde als de coronamaatregelen op scholen opgeheven zijn.
Binnen verkeersveiligheid wordt ingestoken op een integrale aanpak gericht op de pijlers mensgerichte maatregelen, infrastructuur en handhaving, om zo het gedrag van verkeersdeelnemers positief te beïnvloeden voor een gewenst en veilig verkeersgedrag.
Mensgerichte maatregelen
Naast verkeerseducatie op scholen wordt ondanks corona geprobeerd zoveel mogelijk Brabanders te bereiken met onze andere gedragsinterventies (campagnes, educatie en voorlichting). Zo is het aantal gemeenten dat deelneemt / gaat deelnemen aan het in 2020 gelanceerde project ‘doortrappen’ (ouderen lang en veilig op de fiets mobiel) gestegen van 6 naar 18 gemeenten. Ook zijn gerichte campagnes uitgevoerd, zoals ‘drugs, wat doet het met jou?’. In 2021 is de campagne “Jouw Actie Telt” geïntroduceerd, om zo nog meer Brabanders bewust te maken van veilig verkeersgedrag, waaraan ook een handelingsperspectief gekoppeld is. Daarnaast maakt verkeersveiligheid sinds (eind) 2021 structureel onderdeel uit van de werkgeversaanpak Brabants Mobiliteitsnetwerk (BMN).
Veilige infrastructuur
Infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid zijn opgepakt binnen de reguliere projecten (bijvoorbeeld aanbrengen van bermbeveiliging of saneren van koude oversteken), maar ook binnen de kleinschalige verkeersmaatregelen op provinciale wegen (als onderdeel van totaal € 15 mln) en door gemeenten via de Regionale Mobiliteitsprogramma’s (RMP’s). Op basis van data en een risicogestuurde aanpak zijn de locaties en maatregelen bepaald.
Dit jaar is voor het eerst een indicator gemeten omtrent de verkeersveilige weginrichting. In deze indicator worden verschillende aspecten gemeten en gewogen die leiden tot een score op hoe veilig de provincial wegen zijn ingericht. De score van dit jaar komt uit op 77%.
Handhaving
Er wordt intensief samengewerkt tussen wegbeheerders en politie in het kader van handhaving. Dit heeft in Brabant geleid tot vaste trajectcontroles op niet-autosnelwegen, en een pilot met mobiele flitspalen op provinciale wegen en gemeentelijke wegen in Tilburg en Breda. Gericht op afleiding in het verkeer door o.a. het gebruik van een mobiele telefoon, heeft de politie eind 2021 de beschikking gekregen over de Monocam en hebben wij samen met de politie een zogenaamde handhavingsbus door Brabant en Zeeland laten rijden. Hierbij zijn in 14 dagen 3.511 verbalen uitgedeeld, waarvan 2.707 gericht op afleiding. Rondom deze actie is een campagne ontwikkeld, die bovendien heeft geleid tot veel media-aandacht.