De opgaven Verbindend Water, Milieu en Gezondheid, Uitnodigend Groen en Omgevingsrecht dragen bij aan een duurzame fysieke leefomgeving van Brabant. Deels door kaderstellend beleid op te stellen. In onze ontwikkelingsgerichte aanpak is het uitgangspunt dat gebruik zich duurzaam verhoudt tot de mogelijkheden die het water- en bodemsysteem bieden.
Klimaatbestendig Brabant
Deels gerealiseerd. De beleidsvorming rond klimaatadaptatie heeft een impuls gekregen met de Kadernota Klimaatadaptatie. In 2019 is hiertoe een informerende bijeenkomst in PS geweest, waar veel partners hun aandachtspunten hebben ingebracht. In 2020 moet de kadernota worden vastgesteld, conform de tijdlijn die overheden onderling hebben afgesproken. Daarnaast is de regeling voor gemeentelijke klimaatstresstesten succesvol geweest. En is de animo voor uitvoeringsprojecten op het gebied van klimaatadaptatie groot.
Ten aanzien van regionale wateroverlast is het inzicht ontstaan dat de effecten van klimaatverandering ook hier doorwerken. De watersysteemanalyses door de waterschappen laten zien dat maatgevende neerslagreeksen gemiddeld tot wel 15% intensiever zijn en leiden tot een groter areaal waar niet aan de geldende normen wordt voldaan (in 2019 zijn hiervoor waterbergingsprojecten uitgevoerd door de waterschappen in het kader van de STUW afspraken). Het gaat om grofweg 5000 ha in heel Brabant.
Verdrogingsaanpak natuur
Deels gerealiseerd. Op basis van de constatering dat de huidige aanpak van verdroogde natuurgebieden (de zogenaamde natte natuurparels) niet volstaat, zijn we een dialoog gestart met belanghebbenden, drinkwaterbedrijven, waterschappen en provincie. Deze beperkt zich niet tot de verdrogingsaanpak ten behoeve van natuurherstel, maar gaat in op de onderlinge afhankelijkheid van onttrekkingen en aanvullingen van (diep en ondiep) grondwater en de relatie met het oppervlaktewaterbeheer. Voor natuur, industrie, drinkwater en landbouw. Principes die breed worden onderschreven zijn herstel van het bodem- en watersysteem binnen en buiten natuurgebieden, meer en beter vasthouden van water (o.a. door infiltratie te verbeteren via bodemverbetering), verbetering van de grondwateraanvulling en het zuiniger omgaan met water. Deze principes worden nu verder uitgewerkt in de Bestuursopdracht 'Verdroging stoppen via een klimaatbestendige inrichting van Brabant'.
Voldoende grondwater
Deels gerealiseerd. In 2019 is volop doorontwikkeld op voldoende grondwater. Er is grote zorg over de dalende trends in zowel ondiep als diep grondwater. Brabant Water heeft met het deltaplan waterbesparing belangrijke stappen gezet om de bewustwording bij zowel burgers als bedrijven te vergroten en ook op Dutch Design Week was zuinig en slim watergebruik een belangrijk thema. Het actualiseren van het vergunningenbestand en het maken van hernieuwde afspraken over onttrekkingshoeveelheden lopen goed. Mooi winstpunt is dat een vergelijkbare actie ten aanzien van de vergunningen nu met onze hulp door de waterschappen is gestart, zodat we als bevoegde gezagen ook dezelfde boodschap uitstralen. In het Breed Bestuurlijk Grondwateroverleg worden samen met de waterschappen veel thema’s besproken met onze partners (vanuit landbouw, industrie, drinkwater, natuurbeheerders.
Waterveiligheid: Rivierverruiming
Deels gerealiseerd. De rivierverruimingsprojecten Meanderende Maas, brug Veerweg Alphen en Lob van Gennep verlopen conform MIRT-planning. Hoewel het project Oeffelt reeds in 2018 klaar was voor de fase van planuitwerking, heeft het nog tot eind 2019 geduurd voordat de financiën helemaal rond waren (door veranderde rekenregels met betrekking tot dijkversterkingen). Het project Alem is voorlopig gestaakt: vanwege dezelfde veranderde rekenregels vallen de besparingen uit dijkversterkingen tegen en kan niet de stap worden gezet richting MIRT-planverkenning. Wel is in BO-MIRT het besluit genomen om een MIRT-onderzoek te starten naar havenontwikkeling Werkendam in relatie tot hoogwaterbescherming. Hiermee zijn belangrijke stappen gezet naar het einddoel in 2050: een veilig en klimaatbestendig rivierengebied.