Binnen landbouw en voedsel gaat het om belangrijke innovatieve sectoren met een duidelijk toegevoegde waarde voor Brabant. We willen in deze sectoren meer balans tussen de economische, maatschappelijke en economische waarden. Daarbij staat ondernemerschap voorop. We zien het als onze verantwoordelijkheid om te sturen op randvoorwaarden: lagere emissies, een beperkte CO2 voetafdruk, gesloten kringlopen en een diervriendelijke aanpak.
De toekomst van jonge boeren vraagt extra aandacht.
Begin 2021 wordt het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 aan de Staten ter vaststelling aangeboden en stelt het college de Uitvoeringsagenda op.
Het bevorderen van innovaties is een belangrijk speerpunt van beleid. Om innovatie naar een hoger plan te tillen is samenwerking van essentieel belang. De provincie zal die samenwerking in triple helix-verband bevorderen. Uitgangspunt is een missie-gedreven aanpak om daarmee bij te dragen aan zowel de maatschappelijke opgaven, als ook de concurrentiekracht van de sectoren.
Verder zal een (integrale) gebiedsgerichte aanpak een belangrijke rol gaan spelen en zal synergie tussen landbouw en natuur en een betere relatie tussen de provincie en de landbouwsector worden bevorderd.
Na de vaststelling van de nieuwe visie zullen we in de begroting opgenomen indicatoren en prestaties opnieuw bezien en mogelijk herformuleren.