We werken aan een duurzame en energiezuinige samenleving om onze provincie aantrekkelijk en concurrerend te houden richting 2030. Voor Brabant als innovatieve maak-regio en verbonden netwerksamenleving biedt de energietransitie volop kansen. Bijvoorbeeld voor nieuwe banen, ontwikkelruimte voor industrie en mobiliteit, schone lucht, toekomstbestendige woningen en kostenbesparing. We zien de energietransitie als een gedeelde opgave waarbij draagvlak cruciaal is.
De inzet van burgers, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties is nodig om deze systeemverandering te laten slagen. De overgang naar het nieuwe systeem verandert álle sectoren, van mobiliteit (elektrisch rijden) tot wonen (over op nieuwe warmtesystemen) en industrie (nieuwe processen). Met onze partners willen we richting 2030 de CO2 -emissies als gevolg van energiegebruik met 50% verminderen en ten minste 50% van de nog benodigde energie duurzaam opwekken om aan onze verplichtingen uit het klimaatakkoord te voldoen. Door in te zetten op besparing en duurzame / hernieuwbare energieproductie leveren we een bijdrage aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en verbeteren we de luchtkwaliteit voor onze inwoners.
In het nieuwe energiesysteem gaan we over op bronnen die in de meeste gevallen tijdelijker en lokaler van aard zijn. Met meer flexibiliteit op het energienet is het nodig om vraag- en aanbod te matchen. Digitalisering gaat hierbij een cruciale rol spelen. Denk daarbij aan mogelijkheden voor opslag (en conversie) voor buffering van energie. Smart energy maakt het mogelijk om vraag en aanbod volledig automatisch te koppelen en zorgt daarmee voor een effectief en efficiënt energiesysteem.
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden voor een toekomstige energiemix voeren we een energiesysteemstudie uit. Daarnaast worden ook de mogelijkheden voor waterstof en kernenergie onderzocht.
Tevens vindt eind 2020 de herijking van het uitvoeringsprogramma Energie Verbindt plaats op basis van het nieuwe bestuursakkoord (2020-2023), waarbij onderstaande beleidsprestaties en indicatoren deels aangepast kunnen worden.
Om het doel (100% duurzame energie in 2050, grotendeels afkomstig uit Noord-Brabant) te behalen, leggen we de komende jaren sterk de nadruk op de ontwikkeling van energieprojecten, zoals wind- en zonprojecten, geo- en aquathermie en projecten voor conversie en opslag van energie. Het toekomstbeeld van 100% duurzame energie vormt een grote uitdaging. Complex, maar zeker mogelijk met de Brabantse mentaliteit van ‘de handen ineenslaan en aanpakken’.
Indicator:
- Totale productie van hernieuwbare energie in petajoule (PJ) (verplichte indicator, bron Klimaatmonitor)