We werken aan een levendig Brabant. Dat doen we door de leefbaarheid en beleefbaarheid van Brabant te versterken. Een rijk en divers aanbod aan cultuur, sport, erfgoed en recreatie is daarvoor noodzakelijk. We vinden de intrinsieke waarde van cultuur, sport, vrijetijdseconomie en erfgoed belangrijk. Ze zorgen plezier, ontspanning, erbij horen en trots zijn, maar bieden ook schoonheid, creativiteit, inspiratie, reflectie en gemeenschapsvorming. Dat heeft positieve gevolgen voor ons welzijn en onze gezondheid. Naast deze intrinsieke waarde zijn cultuur, sport, erfgoed en recreatie ook van grote waarde voor ons vestigingsklimaat, onze economie en onze andere maatschappelijke opgaven. Ze dragen ook bij aan de innovatiekracht en productiviteit van onze provincie.
We komen deze bestuursperiode met een uitdagend en nieuw beleidskader voor een Levendig Brabant in 2030. Cultuur, sport, recreatie, toerisme en erfgoed maken daar integraal deel van uit. We herdefiniëren de rol van de provincie op deze gebieden en werken daarbij vanuit een solide financieel fundament.
Intussen zijn we ook begonnen met het opstellen van een beleidskader Vrijetijd, Cultuur en Sport 2021-2023 en de actualisering van het kader Erfgoed voor de looptijd van deze bestuursperiode. Juist deze sectoren worden hard geraakt door de coronacrisis en we kunnen nog niet alle gevolgen overzien. Het kader wordt adaptief, dat wil zeggen dat het flexibiliteit in de uitvoering biedt, en ruimte om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.
Samenleving.
In de tweede helft van 2020 zijn we gestart met de uitvoering van de afspraken rond dit programma zoals deze gemaakt zijn in het bestuursakkoord. In najaar 2020 ontvangt u hierover een statenmededeling. In overeenstemming met het bestuursakkoord stopt het programma Sociale Veerkracht en brengen we de goede opbrengsten van het thema samenleving op een andere wijze in diverse beleidsprogramma’s onder. Dit doen we als antwoord op steeds complexer wordende maatschappelijke opgaves en omdat wij denken dat we door samenleving een integraal onderdeel te maken van alle programma’s en alle opgaven zelfs een stap verder gaan. Het integraal onderdeel maken van samenleving van alle programma’s en opgaven doen we aan de hand van het brede welvaartsbegrip.
We zijn hier ook al mee aan de slag. Zo is in het beleidskader “naar een toekomstbestendige economie 2030” al extra aandacht voor brede welvaart, laaggeletterdheid en digitale vaardigheden in de werkomgeving opgenomen. En is in het beleidskader Mobiliteit “Koers 2030” de ambitie “Mobiliteit voor iedereen” opgenomen..