Ondanks de grote dynamiek in de landbouw is de voorgenomen uitvoering van het programma Landbouw en Voedsel in 2022 vrijwel geheel gerealiseerd.
In 2022 zijn diverse belangrijke mijlpalen gerealiseerd: Het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 is door Provinciale Staten vastgesteld, de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023, de Uitvoeringsagenda Mest en de Routekaart Stalaanpassingen 2024 zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Verder hebben we in het kader van de Versnellingsacties (Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) fiches gehonoreerd gekregen, waaronder 45 mln. euro voor het bevorderen van natuurinclusieve landbouw, het uitbreiden van de Biodiversiteitsmonitor melkveehouderij en real time meten en monitoren.
In 2022 zijn we voortvarend gestart met de uitvoering van de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel: enkele voorbeelden hiervan zijn: Landbouw Innovatie Brabant (LIB) heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd en innovaties begeleid, we hebben de omschakeling naar natuurinclusief en biologisch ondersteund met coaches en adviesgesprekken. Daarnaast werken we aan de Brabant brede innovatie-samenwerking op het gebied van landbouw en voedsel met de BOM en de triple-helices. De Challenge Innovation Makers is van start gegaan en we hebben geïnvesteerd in de versnelling van de eiwittransitie via het mede-opstellen en ondertekenen van de Green Deal Eiwittransitie (‘Bean Deal’) met daarin een aantal toonaangevende Brabantse bedrijven en via de innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’. De provincie Noord-Brabant was in 2022 een belangrijke motor achter de Dutch Food Week en we hebben met Embassy of Food deelgenomen aan de Dutch Design Week. Tevens hebben we in 2022 het actieplan jonge boeren gelanceerd.
In 2022 hebben we vier agrifoodpluimen uitgereikt als dé aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrifoodsector in Brabant. Als blijk van waardering en om andere bedrijven in de sector te inspireren dit goede voorbeeld te volgen. Het betrof de PeelPioneers uit ’s-Hertogenbosch, Onze Zuivel uit de Rips, Van der Avoird Trayplant uit Molenschot en Maatschap Keijzers uit Liessel.
Tegelijkertijd bevond de landbouw- en voedselsector zich in een periode met grote dynamiek en onzekerheid. De brieven van ministers Staghouwer en Van der Wal van 10 juni en 25 november jl. hebben voor soms heftige reacties gezorgd binnen de sector én in het land. We hebben de routekaart 2024 uitgebracht met als doel veehouders te ondersteunen in het tijdig kunnen voldoen aan de stikstofreductie eisen in de Interim Omgevingsverordening. De vergunningverlening in de veehouderij is tot nader order stilgelegd. De verwachting is dat deze in de 2e helft van 2023 weer op gang gaat komen.