In 2022 is er veel gebeurd en veranderd. In het begin van het jaar verloor de Coronapandemie langzaam zijn greep op de samenleving. Dat was fijn want we konden elkaar weer ontmoeten, grote evenementen organiseren – zoals de Ronde van Spanje – en zonder beperkingen naar school en aan het werk. Tegelijkertijd viel begin van het jaar Rusland binnen in Oekraïne en verschoof de aandacht naar de oorlog en bijhorende gevolgen. Brabant liet zich van haar humane kant zien en nam verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen. Maar er werd nog meer gevraagd van de Brabander. Er was veel onzekerheid rondom de stikstof problematiek. Allereerst voor de agrarische sector, maar ook voor de bouw en industrie. Bovendien werd het leven in 2022 een stuk duurder, met name door de stijgende prijzen van energie. De inflatie raakte iedere Brabander in de portemonnee. En ook als provincie hebben we door al deze ontwikkelingen te kampen gehad met de oplopende kosten en stagnatie in de uitvoering van projecten.
In deze dynamiek hebben we echter ook een veerkrachtig en slagvaardig Brabant gezien. Samen met onze partners zijn we erin geslaagd verder te bouwen aan de Brabantse opgaven zoals deze in Omgevingsvisie ‘Kwaliteit voor Brabant’, het bestuursakkoord 2020-2023 en het Addendum op het Bestuursakkoord 2020-2023 zijn vastgelegd.
Vanuit deze richtinggevende documenten is het gelukt om op veel fronten beleid te ontwikkelen en is via uitvoeringsagenda’s de uitvoering in gang gezet. Voorbeelden zijn de beleidskaders Natuur, Milieu, Landbouw & Voedsel en de Uitvoeringsagenda’s Gezondheid, Mest, Natuur en Brede Welvaart. Hiermee hebben we een grote stap voorwaarts gezet naar het bereiken van onze overkoepelende ambitie: een Brabant waar het fijn, veilig en gezond leven is en een mooier Brabant dat concurrerend, ondernemend en levendig is.