De uitvoering van het natuurbeleid is dit jaar steeds meer in samenhang met andere opgaven (water, bodem stikstof, klimaat, landbouw) opgepakt in de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA). In circa 150 gebieden in Noord-Brabant wordt gewerkt aan de groene en blauwe opgaven. In en rondom 14 stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en 3 gebieden met een grote klimaatopgave komen veel opgaven nauw samen. Eind 2022 loopt of start in 7 van deze gebieden een verkenning, werken we in 7 gebieden aan het uitwerken van een gebiedsvisie en in 3 gebieden aan planuitwerking. U bent dit jaar meerdere malen via Statenmededelingen geïnformeerd over de voortgang van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) en de GGA. 10 juni 2022 heeft de minister de startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied gepresenteerd. Na de zomer bent u geïnformeerd in een themasessie over het NPLG in samenhang met de BOS en GGA.
Het Beleidskader Natuur 2030 is vastgesteld in oktober 2022. In 2022 is invulling gegeven aan de bezuinigingstaakstelling voor programma natuur van circa €10 mln. vanaf 2024. Daarnaast zijn met de actualisatie van de businesscase Natuurnetwerk Brabant (NNB) de gevolgen van de prijsstijgingen voor de verwerving en inrichting van gronden verwerkt. Als gevolg van de bezuiniging en de prijsstijgingen is het totale tekort op het NNB € 60,5 mln.
De Raad van State heeft een uitspraak gedaan (in de zaak Reuseldal) over de verkleining van het Natuurnetwerk Brabant. De uitspraak leidt ertoe dat het NNB opnieuw begrensd moet worden en opnieuw moet worden vastgesteld in de Omgevingsverordening. Dit gaan we in 2023 doen.
Het Beleidskader Milieu en bijbehorende planMER zijn eind 2022 vastgesteld in PS. De Uitvoeringsagenda 2023 is eveneens vastgesteld door GS. De uitvoering van de eerste vijf projecten uit de Uitvoeringsagenda Schone Lucht Akkoord (SLA) ligt op koers. Deze projecten gaan over emissieverlaging op bedrijventerreinen en binnen het onderhoudscontract voor provinciale wegen, een pilot voor combiluchtwassers, aanleg van walstroom in de haven van Moerdijk en een bijdrage voor twee roulerende meetpunten. Vanaf juli 2022 staan ze in de Graspeel (gemeente Maashorst) en in Baarle-Nassau. De aanvraag voor 1 nieuw SLA project (rijksbijdrage in 2022) is toegekend.
Het RIVM heeft aangegeven dat zij in januari 2023 starten met metingen op het ankermeetpunt luchtkwaliteit in Nistelrode voor de periode 2022-2026. Er is overeenstemming met de gemeente en de eigenaar, en de meetapparatuur is beschikbaar. Daarnaast zijn de aanschrijvingen voor pre(geluid)sanering bij een aantal provinciale wegen in voorbereiding, vooruitlopend op de (uitgestelde) Omgevingswet.
De dynamiek rondom de Wet natuurbescherming (Wnb) had ook in 2022 grote invloed op het VTH werk. Er is veel inzet gepleegd om de vergunningsaanvragen Wnb zowel voor gebiedsbescherming als soortenbescherming ondanks de diverse rechterlijke uitspraken en wijzigingen in de wettelijke kaders doorgang te laten vinden. De achterstanden m.b.t. de vergunningverlening voor de gebiedsbescherming zijn volledig weggewerkt. De ontheffingverlening voor de soortenbescherming kent nog achterstanden, voor 2023 is een verbeterplan ontwikkeld om deze weg te werken.
Door de vele juridische uitspraken wordt de uitvoering van de vergunningverlening gebiedsbescherming steeds verder beperkt. Dit wordt versterkt door de staat van de natuur, de actualisatie van Aerius, het veegbesluit Natura2000 en het uitblijven van de handreiking van het Rijk. Zowel Omgevingsveiligheid als de aanpak van zeer zorgwekkende stoffen zijn opgenomen in het nieuwe beleidskader Milieu en de Uitvoeringsagenda 2023.
Omschrijving (toelichting)
Indicator:
- In 2027 is het robuuste en samenhangende natuurnetwerk gerealiseerd
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit (toelichting)
We hebben in 2022 samen met team Gebiedsgerichte Aanpak voortgangsgesprekken gevoerd met onze partners. Partners geven opnieuw aan dat grondverwerving op vrijwillige basis niet overal tot de gewenste resultaten zal leiden, zeker nu flexibel begrenzen niet meer mogelijk is. Er is veel progressie geboekt in de realisatie van het provinciaal NNB, het bereiken van ons doel van 3.100 hectare komt in zicht. Voor lopende projecten en aanvragen wordt geprobeerd om alternatieve financiering te vinden, zodat zoveel mogelijk natuurprojecten doorgang kunnen vinden. Verder wordt steeds meer duidelijk dat onze partners niet alle natuurgronden kunnen en willen beheren. Het vinden van voldoende eindbeheerders vraagt ook de komende jaren onze aandacht. Een dossier over eindbeheer volgt in 2023.