Met betrekking tot het samenbindend thema Brede Welvaart zijn we in 2022 gestart met een verkenning (intern/extern) om zicht te krijgen op hoe het ervoor staat met brede welvaart in Brabant. In het najaar is de uitvoeringsagenda ‘Samen werken aan brede welvaart’ door GS vastgesteld. Met deze uitvoeringsagenda gaan we als provincie samen met het bedrijfsleven, werkgeversorganisaties, gemeenten en kennisinstellingen invulling geven aan ‘Samen werken aan brede welvaart’. In 2022 hebben we een aantal stappen genomen: we zijn aangesloten bij de Academische Werkplaats Brede Welvaart van Tilburg University, we zijn gestart met een populatieonderzoek naar de ‘ervaren brede welvaart onder 10.000 Brabanders’ en hebben we in samenwerking met de Vereniging Brabantse Gemeenten een symposium 'Samen werken aan brede welvaart' georganiseerd.
Voor de lancering van de nieuwe investeringsronde van het Brabant Outcomes Fund is eind eerste kwartaal 2022 via Europese aanbesteding een fondsmanager aangesteld om het fonds in te richten en het benodigde kapitaal bij institutionele investeerders op te halen. Dit duurt langer dan verwacht.
Voor gezondheid is in de eerste helft van 2022 de Uitvoeringsagenda Gezondheid 2022-2023 opgeleverd. Hierin geven we aan hoe we langs drie sporen werken aan drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander. We zetten daarbij in op: 1) continue verbetering van een gezonde samenleving via het meekoppelen van kansen in de verschillende provinciale programma’s; 2) het verbinden van bestaande initiatieven van onze partners zodat zij van elkaar kunnen leren. Hiertoe hebben we de dag van de gezondheid georganiseerd en zijn we partner van de embassy of health tijdens de Dutch Design Week; En 3) het combineren van data/informatie die zicht geeft op interventies en het effect.
Het afgelopen jaar stond in het teken van de totstandkoming van het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur. Als eerste formele stap is de startnotitie Toekomstbestendig Bestuur op 22 april jl. in Provinciale Staten besproken. Door Provinciale Staten is later besloten om de besluitvorming over het beleidskader te verplaatsen naar de nieuwe bestuursperiode. Op dit moment wordt verder gewerkt aan het beleidskader en de bijbehorende uitvoeringsagenda. In november 2022 zijn over het beleidskader gesprekken gevoerd met gemeentesecretarissen, strategen bij gemeenten en samenwerkingsverbanden en griffiers. Soortgelijke gesprekken zijn gevoerd met burgemeesters, wethouders en waterschapbestuurders in januari 2023. In 2023 wordt het beleidskader ter besluitvorming aangeboden aan Provinciale Staten.
In 2022 werd tevens uitvoering gegeven aan het initiatiefvoorstel Kind en Democratie, door jongeren te betrekken bij de provinciale politiek, beleid en organisatie. Zo werd in november 2022 de tweede Brabantse jongerentop gehouden en vonden weer jongerendebatten in de Statenzaal plaats. Van de activiteiten in 2021 is een digitaal magazine gepresenteerd.
Langs drie actielijnen is in 2022 gestaag verder gewerkt aan de uitvoering van de bestuursopdracht Veilig en weerbaar Brabant: weerbare overheid en samenleving, veiliger buitengebied en kennis & onderzoek. Als onderdeel van een brede beweging tegen ondermijning is, samen met Taskforce-RIEC Brabant Zeeland, een Brabantse norm weerbare overheid ontwikkeld. Het is een handreiking waarmee we stimuleren dat gemeenten en provincie komen tot een gezamenlijk basisniveau in de aanpak van ondermijning en daarmee een zogenaamd ‘waterbedeffect’ voorkomen.
De samenwerking in BrabantStad verband heeft in 2022 veelal in het teken gestaan van de herijking van de Stedelijke Agenda. In 2022 hebben vier BrabantStad dinsdagen plaatsgevonden, evenals het jaarlijks BrabantStad diner met hoog ambtelijk Den Haag. Daarnaast is voor de fractievoorzitters en woordvoerders uit de gemeenteraden van de 5 steden een bijeenkomst georganiseerd om van gedachten te wisselen over BrabantStad.
Met betrekking tot regionale samenwerking hebben in 2022 met de vier regio’s gesprekken plaatsgevonden in voorbereiding op het beleidskader toekomstbestendig bestuur. Daarbij is onder andere gesproken over het functioneren van de interbestuurlijke samenwerking in de regio’s, en de rol die de provincie daarin neemt.
Vanuit de samenwerkingsagenda met de Vereniging Brabantse Gemeenten is in 2022 samengewerkt op 10 strategische thema's. Als onderdeel daarvan is een onderzoek naar de financiële positie van onze gemeenten gestart. Aanleiding hiervoor is o.a. het signaal dat meer en meer gemeenten moeite hebben om tot een sluitende begroting te komen, en de blijvende onzekerheid vanuit het Rijk over financiering vanuit het gemeentefonds. Het onderzoek wordt in het voorjaar van 2023 gepresenteerd en gaat o.a. in op de gevolgen van blijvende financiële onzekerheid voor de toekomst.
In oktober 2022 vond het IPO Jaarcongres plaats in Tilburg, nadat het evenement twee keer eerder wegens corona werd uitgesteld. Ruim 400 provinciale bestuurders en volksvertegenwoordigers kwamen naar Brabant om te netwerken en voor een inhoudelijk programma met een Brabantse insteek.