Inleiding
We willen bereiken dat Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek is om te wonen, werken en te recreëren. Inwoners en bezoekers van Brabant nog meer laten genieten van cultuur, erfgoed, sport en ons Brabants vrijetijdsaanbod. Daarvoor hebben we een nieuw integraal Beleidskader Levendig Brabant 2030 (PS 67/22) dat begin 2023 door uw Staten is vastgesteld. Op basis van de uitvoeringsagenda 2023 is vervolgens afgelopen jaar gewerkt aan de realisatie van de doelstellingen zoals opgenomen in het beleidskader. Zo is de pilot Levendig Brabant uitgevoerd, waarbij we kleinschalige initiatieven hebben ondersteund die invulling geven aan de accenten uit het nieuwe beleidskader.
Voor wat betreft de professionele kunsten is, op basis van de begin 2023 vastgestelde uitgangspunten (zie Statenmededeling), eind van het jaar de regeling voor de nieuwe kunstplanperiode 2025-2028 vastgesteld (zie nieuwsbericht). Medio 2024 vindt de toewijzing plaats. Daarnaast is gestart met de ontwikkeling van financieringsinstrumenten voor cultuur. In 2023 is voor het laatst de impulsgeldenregeling opengesteld. Voor 2024 wordt een ander instrumentarium ontwikkeld om cultureel aanbod te stimuleren dat ook beter past bij groepen uit de samenleving waar weinig aanbod voor is. We verwachten de nieuwe regeling medio 2024 open te stellen. Ook hebben we eind 2023 een regeling opengesteld om theaters en musea te ondersteunen bij het verbreden van het publieksbereik met aandacht voor diversiteit en inclusiviteit (zie Statenmededeling). Tevens is op basis van motie 64A-2021 in 2023 besloten de Brabantse bibliotheken een extra impuls te geven voor de verbetering van de kwaliteit van de uitvoering van de wettelijke bibliotheektaak (zie memo gedeputeerde).
Ook in 2023 hebben we onze cultuurhistorische waarden en kenmerken ingebracht in de ruimtelijke besluitvormingsprocessen en in het bijzonder bij de totstandkoming van het ‘Ruimtelijke voorstel’. Ook is, mede in verband met de invoering van de nieuwe omgevingswet, de Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW) herzien. De CHW is ons belangrijkste juridische instrument aangestuurd door de omgevingsverordening, waarop het erfgoed van provinciaal belang is opgenomen. Vanuit de verhaallijn Bevochten Brabant is in 2023 besloten tot een Brabantbreed programma in 2024-2025 rondom de viering van 80 jaar vrijheid. Het herinneren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding bij een breed publiek staan hierbij centraal (zie nieuwsbericht). We hebben afgelopen jaar, naast de jaarlijkse restauratieregeling ook op andere wijze het behoud van erfgoed gestimuleerd. Voorbeelden daarvan zijn de regeling voor de restauratie van monumentale orgels die zich in beschermde rijksmonumentale kerken bevinden (zie Statenmededeling). Maar bijvoorbeeld ook de medefinanciering van de doorontwikkeling van Museum Overloon (zie statenmededeling).
Voor wat betreft Sport is via de regeling ‘Stimulans voor Bewegen’ de ondersteuning van kleinschalige projecten mogelijk gemaakt, die stimuleren dat meer Brabanders voldoen aan de beweegnorm. Ook is besloten tot het ondersteunen we 15 gemeenten die op een innovatieve manier de openbare ruimte beweegvriendelijker in willen richten (zie nieuwsbericht). Hiermee is ook bijgedragen aan het realiseren van de doelstellingen van het Beleidskader Gezondheid.
Tot slot is via Visit Brabant de campagne Brabant Dichterbij gecontinueerd met als doel om de levendigheid van Brabant nog verder te vergroten door meer bezoekers naar Brabant te trekken (zie site).