Begeleiden bedrijven bij hun omschakeling naar natuurinclusief
We zetten in 2024 de ondersteuning voort van agrariërs die willen omschakelen richting een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering. Dit doen we onder andere door het opstellen van businessplannen (gericht op een natuurinclusieve bedrijfsvoering) te blijven bevorderen. Ook de provinciale Beleidsregel grond voor Natuurinclusieve landbouw, waarbij provinciale grond (met kwalitatieve verplichtingen en aangepaste pachtprijs), ten behoeve van extensivering naar twee grootvee-eenheden (gve) per hectare, via erfpacht beschikbaar wordt gesteld, zal worden voortgezet.
De wijze waarop we dit doen hangt af van de uitkomst van de evaluatie van de ingezette beleidsinstrumenten zoals die in het najaar van 2023 wordt uitgevoerd. Deze evaluatie is noodzakelijk geworden nu gebleken is dat het gebruik van de regeling voor het opstellen van een businessplan duidelijk terugloopt, ondanks het feit dat het subsidieplafond van deze regeling eind 2022 is verhoogd voor tachtig nieuwe ‘omschakelaars’ in de veehouderij. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de Beleidsregel grond. Dit staat overigens in schril contrast met de grote belangstelling voor deelname aan de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij.
Begin 2024 zullen we op basis van de resultaten van de evaluatie zorgen voor een advies over de bestaande en eventueel nieuwe instrumenten.
Op basis van gedeelde gebiedsopgaven stimuleren we samenwerking tussen agrariërs onderling en met de andere gebiedspartijen, zoals terrein beherende organisaties, waterschap, GOB, gemeenten en BPG (Brabants Particulier Grondbezit). Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de financiële middelen van het Rijk. En waar nodig faciliteren we gebiedsprocessen op maat om de natuurinclusieve bedrijfsvoering rendabel te krijgen (via kavelruil en in afstemming met de natuurdoelen).
Streefwaarden | nulmeting | 2024 |
Aantal begeleide bedrijven bij hun omschakeling naar natuurinclusief (incl. businessplan) | 80 | 50 |