In het programma Landbouw en Voedsel streven we naar een nieuwe balans tussen economie, maatschappij en ecologie in Brabant. Met het vaststellen van het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 in 2022 hebben we een langjarig perspectief en consistente aanpak geschetst voor de noodzakelijke transitie van een toekomstbestendige landbouw- en voedselsector met een goed verdienvermogen die bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en goede omgevingskwaliteit in Brabant ten behoeve van de gezondheid, bodem- en waterkwaliteit, natuur en biodiversiteit. In 2024 zullen wij voortzetten op de in 2022 ingeslagen weg met betrekking tot de uitvoering van de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel en de Uitvoeringsagenda Mest.
De landbouw- en voedselsector bevindt zich nog steeds in een periode met grote dynamiek en onzekerheid. De doelstellingen op het gebied van klimaat, natuur, water, bodem en volksgezondheid zijn nog onverminderd groot en met het niet doorgaan van het landbouwakkoord en het vallen van het kabinet is er grote onzekerheid over de bijdrage van het rijk voor wat betreft de ontwikkeling van instrumentaria en financiën. Belangrijk onderdeel daarbij is de vergunningverlening in de veehouderij: de huidige normering van stallen volstaat niet meer om daar rechtsgeldige vergunningen op te kunnen verlenen.
Het uitgangspunt voor Landbouw en Voedsel is dat de uitvoeringspraktijk voor 2022 en 2023, conform het Beleidskader Landbouw en Voedsel, de basis is van het bestaande beleid. Daarbij dragen maatregelen bij aan oplossingen van bijvoorbeeld de stikstofproblematiek zoals de pilot Real Time meten en monitoren en de inzet op de Aanpak Piekbelasting.
In het oog springende onderwerpen voor 2024 zijn:
• De Aanpak Piekbelasting
• De pilot Real Time meten en monitoren
• Bijdragen aan gebiedsgerichte aanpak met o.a. invulling toekomstperspectief landbouw en sociaal-economische impact analyse
• Het verder uitvoeren van het Plan van Aanpak Jonge Boeren
• De innovatie-samenwerking Landbouw en Voedsel, waaronder de samenwerking met de 6 zandprovincies, stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) en de samenwerking met de regionale ontwikkelmaatschappijen en de BOM. Thema's die we hier gezamenlijk oppakken zijn o.a. precisielandbouw, duurzame voedselverwerking en biobased grondstoffen.
• Bevorderen natuurinclusieve en biologische landbouw
• Uitvoeren Green Deal Eiwitrijke gewassen
• Samenwerking tussen de proeftuinen Boerderij v.d. Toekomst Zuid-Oostelijk Zand, Vredepeel, Agroproeftuin de Peel
• De samenwerking met het agrarisch onderwijs.