Inleiding
Met het beleidskader 2030 bouwen we verder aan een economie die antwoorden biedt voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. In 2022 is verder vormgegeven aan de uitvoering van het beleidskader Economie 2030 via de verschillende uitvoeringsagenda’s welke zich bezighouden met talentontwikkeling, innovatieclusters, campusontwikkeling, Europese programma’s en circulaire economie. Met partners in Noord-Brabant hebben we intussen intensief gesproken over de ambities, de opgaven en de activiteiten waarmee we de beoogde doelstellingen uit het beleidskader willen realiseren. Het platform Toekomstbehendig Brabant is opgestart en middels dit platform delen we informatie met bedrijven, onderwijs en kennispartners in Brabant om ze zo te kunnen inspireren.
Prioriteiten 2023
In deze begroting schetsen we de inzet voor het jaar 2023. Na zware coronajaren is de economie veerkrachtig gebleken en trekt deze aan. In vele sectoren worden weer overuren gedraaid en stijgt de omzet, met name in Brabantse maakindustrie, de logistiek, in de voedselindustrie en in het life science cluster. Desalniettemin zijn de uitdagingen tegelijkertijd groot. De krapte op de arbeidsmarkt stijgt naar een record en blijkt de achilleshiel van de economie. De daarbij stijgende inflatie, rentestijgingen en verwachtte lastenverzwaring voor het bedrijfsleven maakt de uitdaging nog groter om te werken aan de maatschappelijke opgaven waar Brabant voor staat.
Daarom gaan we in 2023 systematisch op zoek naar mogelijkheden om talent te binden aan Brabant, wordt er ingezet op challenges en zal de pilot mkb-traineeship volop in uitvoering zijn. Ook zullen, middels de subsidieregeling Regeling Oplossen Arbeidsmarktinfarct (ROA), projecten uitgevoerd worden om de arbeidsmarkttekorten in cruciale sectoren te verhelpen. Middels het Kennispact Hoger onderwijs stimuleren we het ondernemerschap en het Brabants scholingsfonds biedt meer Brabanders de mogelijkheid om zich te laten om- en bijscholen voor de energietransitie, voedseltransitie, zorgtechnologie en andere bewegingen op de arbeidsmarkt
Om de innovatie in de breedte te versterken en zodoende de Brabantse economie van morgen vorm te geven, hebben we in 2021 en 2022 met het bedrijfsleven en kennisinstellingen Brabantse innovatiecoalities ontwikkeld. In deze coalities zijn stakeholders verenigd, optimaliseren we de inzet van instrumenten en zorgen we dat nationale (Groeibrief) en regionale groei-initiatieven (regiodeals) hun doorvertaling krijgen. In 2023 zetten we in op de uitvoering van de innovatiecoalities die in voorgaande jaren zijn opgestart. Middels de KPI’s in elke innovatiecoalitie dragen we er zorg voor dat deze bijdragen aan de bredere welvaart voor de Brabander. Tegelijkertijd werken we met de verschillende regio’s aan een concrete strategische agenda om innovatiedistricten en campussen te versterken. Meest in het oog springend is de ontwikkeling van de nieuwe strategische agenda Mainport, welke we samen met het Rijk en de regio Brainport afspreken.
Het ontwikkelen en opzetten van innovatiecoalities is slechts een van de manieren waarop we bij willen dragen aan de maatschappelijke transities en uitdagingen van morgen. Zo helpen we ook bedrijven bij investeringen in digitalisering en in dataeconomie. Speciale aandacht gaat hierbij naar het MKB om voorop te laten lopen in datagebruik en -benutting, wat op zijn beurt weer zal bijdragen aan een hogere arbeidsproductiviteit. Ook blijven we ons in 2023 inzetten om duurzaam materiaal- en grondstoffengebruik te stimuleren om de Brabantse economie van morgen zo circulair mogelijk vorm te geven. Verder zijn er ook een aantal Europese programma’s gestart. Een aantal daarvan hebben we samen met de provincies Zeeland en Limburg zelf in uitvoering, zoals Interreg, EFRO, POP/NSP. Samen met regio’s in het buitenland versterken we de ketens van het Brabantse bedrijfsleven en gaan we op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking rondom de verschillende innovatiecoalities.
Uitdagingen 2023
Ondertussen begeven we ons in een turbulente wereld met maatschappelijke en economische uitdagingen. Zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau. De huidige geopolitieke situatie, de inflatie, rentestijgingen, de verwachtte lastenverzwaring van het bedrijfsleven en de krapte op de arbeidsmarkt stellen ons voor grote uitdagingen.
Op nationaal niveau vertaalt dit zich door, aangevuld met de stikstofproblematiek en tekorten op de woning- en arbeidsmarkt en aan grondstoffen en materialen. Concreet betekent dit voor de Brabantse economie dat de essentiële en randvoorwaardelijke innovatieve groeikansen en schaalsprong op meerdere fronten worden belemmerd, wat zich uiteindelijk weer vertaald naar druk op de algehele leefbaarheid. Hierdoor is het wel van belang om nu een extra tand bij te zetten.