Zorgdragen voor een goede ruimtelijke ordening is een belangrijke kerntaak van de provincies. Onder de Omgevingswet verschuift de focus naar het samen werken met gemeenten, waterschappen en Rijk aan het versterken van de omgevingskwaliteit in Brabant. Dit gebeurt in een complexe en dynamische omgeving. De komende jaren zullen in Brabant veel veranderingen plaatsvinden, in een hoog tempo. De vraagstukken zijn urgent, ingrijpend, grootschalig en met elkaar verweven: versneld bouwen van nieuwe woningen, aansluiten van nieuwe woningbouwlocaties en werklocaties op mobiliteitsnetwerken, opwekken van duurzame energie, ontwikkelen van een circulaire economie, omschakelen naar een inclusieve landbouw en aanpassen aan een veranderend klimaat. 2023 is daarbij een cruciaal jaar waar veel op stapel staat. Zo heeft het Rijk met de Ruimtelijke ordeningsbrief (mei 2022) de 12 provincies verzocht om de ruimtelijke puzzel te leggen tussen oktober 2022 en juli/oktober 2023. Dit op basis van de kaders die het Rijk zoveel mogelijk in het 4e kwartaal 2022 hiervoor meegeeft. Ook verwachten we voor de zomer 2023 het Beleidskader Leefomgeving vast te stellen en treedt naar verwachting de nieuwe omgevingswet in werking.
Onderdeel van het leggen van de ruimtelijke puzzel is ook de Verstedelijkingsstrategie die we verwachten in 2023 vast te stellen en op basis waarvan we vervolgens met de regio’s de verstedelijkingsakkoorden afsluiten (zie ook statenmededeling). Ook zetten we in op gebiedstransformaties in het landelijk gebied zoals met de voorzetting van de regeling VAB impuls (zie website).
De urgentie van de woningbouwopgave is onverminderd groot. Daarom werken we ook in 2023 aan het realiseren van voldoende woningen, vraaggericht en met het oog op zorgvuldig ruimtegebruik onze en doelstellingen en de afspraken die hierover met het Rijk in oktober 2022 zijn gemaakt zijn.
Tot slot wordt in 2023 verder uitvoering gegeven aan het realiseren van de uitvoeringsagenda Werklocaties 2020-2023. Zo geven we een impuls aan de verduurzaming van de 13 zogenaamde ‘Grote Oogst’-terreinen en zetten we in op versnellingsmogelijkheden bij campusontwikkelingen.
Zoals aangegeven verwachten we medio 2023 het Beleidskader Leefomgeving vast te stellen, waarbij ook bijbehorende doelstellingen en prestaties worden geformuleerd. In deze begroting 2023 zijn dan ook vooralsnog de bestaande meerjarige doelstellingen en prestaties opgenomen.
In 2023 gaan we door met de uitvoering van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 1.0 (BOS) en maken we de stap naar het bouwen van het gebiedsplan 1.0/het gebiedsprogramma. Samen met partners, ondernemers en inwoners wil de provincie Noord-Brabant zich verder inzetten voor de versnelling van natuurherstel, verlaging stikstofdepositie en het mogelijk maken van gewenste maatschappelijke en economische ontwikkelingen.