Deze begroting is voor wat betreft de activiteiten en set van indicatoren afgestemd op de huidig beschikbare middelen. Na behandeling van de Uitvoeringsagenda Landbouw & Voedsel 2024-2027 zullen de beschikbare middelen en prestaties hierop worden aangepast. Dit zal worden aangepast bij Burap-I 2025.
De uitdagingen voor de agrarische sector zijn nog onverminderd groot. Emissies van ammoniak, methaan, geur en fijn stof vanuit stallen en de uitspoeling van nitraat naar grond- en oppervlaktewater en schadelijke gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vanuit het grondgebruik. En daarbij vormen de wisselende weersinvloeden een grotere uitdaging.
De verwachting is dat na een lange periode in 2025 –met behulp van met name luchtwassers- in de sectoren met hokdieren weer daadwerkelijk investeringen in stalaanpassingen worden gerealiseerd, gericht op het verminderen van emissies. In 2025 zullen we blijven inzetten –samen met andere partijen- op innovatie om brongerichte stalsystemen te ontwikkelen, om nieuwe vormen van mestbewerking te ontwikkelen, om real time meten en monitoren verder te ontwikkelen en zullen we bijdragen aan het onderzoeken van de mogelijkheden van voer- en managementmaatregelen.
We verwachten in 2025 veel belangstelling voor het (mono-)vergisten van mest en voor de productie van groen gas. We zullen waar nodig die ontwikkeling ondersteunen, ook met het oog op de bijmengverplichting van groen gas.
In 2025 zullen we ook blijven inzetten op het ondersteunen van veehouders die willen beëindigen. Behalve dat er op het niveau van individuele ondernemers veel belangstelling voor is, worden door het beëindigen van veehouderijbedrijven bijgedragen aan het verminderen van de genoemde emissies en wordt er ruimte geboden voor de ontwikkeling van de ‘blijvende’ bedrijven.
Tot slot: naast diverse andere activiteiten, zal het verminderen van de schadelijke gevolgen van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen onze aandacht hebben.