Openbaarheidsparagraaf Woo

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De Wet open overheid (hierna Woo) regelt het recht van burgers op publieke informatie en bevordert de vindbaarheid, toegankelijkheid en archivering van overheidsinformatie. De Woo hanteert als uitgangspunt: zoveel mogelijk openbaar, tenzij. De Woo verplicht overheden om actief informatie openbaar te maken en verzoeken om informatie snel en in overleg met de verzoeker af te handelen. Het op orde brengen en houden van de informatiehuishouding is hierbij cruciaal.

Actieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Actieve openbaarmaking

We spannen ons in om informatie openbaar te maken die relevant kan zijn voor de samenleving en maken het zoeken naar informatie makkelijker. We richten ons niet alleen op de verplichte informatiecategorieën, maar ook op informatie die het publiek interesseert. We maken meer openbaar dan het wettelijk minimum. In 2025 zullen we gefaseerd informatiecategorieën openbaar maken met behulp van een eigen publicatieplatform. Hoewel niet precies duidelijk is welke informatiecategorieën wanneer verplicht worden, richten we ons in 2025 op de convenanten en agenda’s en besluitenlijsten van Gedeputeerde Staten. We gebruiken de ervaringen die we opdoen met het publiceren van Woo-besluiten, waarmee we op dit moment (in 2024) starten. Daarnaast voeren we een analyse uit voor de categorie beschikkingen en onderzoeken we de koppeling met onze informatiesystemen.

Passieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Passieve openbaarmaking

Het aantal Woo-verzoeken is moeilijk te voorspellen, maar kan beïnvloed worden door onze inspanningen om informatie proactief openbaar te maken. We verwachten dat we in 2025, net als in voorgaande jaren, ongeveer 80 tot 100 Woo-verzoeken zullen afhandelen, waarvan sommige complex en tijdrovend zullen zijn. We blijven ons bewust van het belang van tijdige afhandeling van deze verzoeken en het tijdig contact opnemen met de indieners. We wijzen de indieners op reeds beschikbare informatie en helpen bij het verduidelijken van hun verzoek. We zoeken actief de samenwerking op. We monitoren het aantal en de aard van de Woo-verzoeken en blijven investeren in het verbeteren van de rapportages over de afhandeling ervan. Op basis van een onderzoek naar de verdere optimalisatie van het afhandelingsproces van Woo-verzoeken zullen we verbeteringen doorvoeren. We hebben daarbij oog voor de verschillende disciplines die nodig zijn voor een efficiënte afhandeling van Woo-verzoeken.

Verbetering van de informatiehuishouding

Terug naar navigatie - Verbetering van de informatiehuishouding

We stellen ons tot doel om de informatiehuishouding in beeld te krijgen, conform de eisen van de Woo. We richten hiervoor een InformatieStructuurplan in (ISP). Dit houdt in dat we alle processen waarin informatie wordt verwerkt gaan inventariseren en beschrijven. In deze beschrijvingen leggen we de relatie vast met de applicaties waarin de informatie binnen het proces wordt verwerkt. Met dit inzicht willen wij informatie ook geautomatiseerd anonimiseren, actief publiceren en conform alle kwaliteitscriteria beheren en archiveren.