Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd dragen bij aan een levendig Brabant voor iedereen. Vanuit deze vier sectoren werken we op integrale wijze aan de ambitie dat we een levendig Brabant willen voor iedereen, inwoners en bezoekers. Met bruisende steden en kernen en waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn.
Onze ambitie en doelstellingen zijn vastgelegd in het beleidskader Levendig Brabant 2030 en uitgewerkt in de Uitvoeringsagenda Levendig Brabant 2024-2027 (vaststelling 4e kwartaal 2024). We zetten in op een passend aanbod dat aansluit bij de behoeften van Brabanders en bezoekers van Brabant. We richten ons daarbij ook nadrukkelijk op doelgroepen die nu nog niet of onvoldoende worden bereikt, zoals jongeren. En we verbinden cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd aan onze andere maatschappelijke opgaven om zo nog meer impact te creëren.
Zo ondersteunen we ook in 2025 projecten om bij te dragen aan een breed en divers kunst- en cultuuraanbod (zie Statenmededeling). Maar ook op het gebied van sport stimuleren we de toegankelijkheid via de programmalijn Uniek Sporten, waarbij mensen met een beperking of chronische aandoening worden gestimuleerd en ondersteund om (meer) te gaan bewegen. Maar we hebben ook aandacht voor het betrekken van jongeren zoals stimuleren van museumbezoek via het project Museumschatjes, het organiseren van een prijsvraag voor ‘de sportiefste school’ en ondersteuning van talentontwikkeling voor cultuur en sport.
De (verbeeldings-)kracht van erfgoed is uitgewerkt in vier verhalen: Bestuurlijk Brabant, Bevochten Brabant, Innovatief Brabant en Religieus Brabant. We dragen bij aan projecten die de verhaallijnen versterken. Zo ondersteunen we via het programma Brabant Herinnert en andere projecten de 80-jarige herdenking van de Tweede Wereldoorlog (2024/2025). We maken erfgoed beleefbaar en zichtbaar ook in samenspel met andere ruimtelijke opgaven zoals klimaatadaptatie, en natuurontwikkeling.
We ondersteunen uitzonderlijke topsportevenementen met niet alleen economische maar zeker ook sociaal-maatschappelijke impact. Zo ondersteunen we in 2025 het EK BMX Freestyle in Eindhoven en verkennen we welke evenementen passend en kansrijk zijn. Ook stellen we via het Brabant Sportfonds topsportevenementen in staat om activatieprogramma’s te realiseren die een positieve impact hebben op zaken zoals onder andere de gezondheid van mensen en de mate sociale betrokkenheid.
Er is veel te doen en beleven in Brabant. We willen dit een grotere bekendheid geven. Hiertoe wordt in 2025 gestart met een nieuwe promotiecampagne, als opvolger van de campagne ‘Brabant Dichterbij’. Ook ondersteunen we de opwerking van het initiatief rondom Van Gogh Homeland Experience (zie site).
De set van doelstellingen, indicatoren en prestaties opgenomen in deze begroting volgen uit het beleidskader Levendig Brabant 2030 en de bestaande uitvoeringsagenda (2023). Na vaststelling van de uitvoeringsagenda 2024-2027, zullen deze bij BURAP-I 2025 worden aangepast op basis van de bij de uitvoeringsagenda opgenomen begrotingswijziging.