Zorgdragen voor een goede ruimtelijke ordening en omgevingskwaliteit is een belangrijke kerntaak van de provincie. Brabant verandert voortdurend en er liggen een complexe en dynamische opgaven in de leefomgeving. Nieuwe ontwikkelingen vragen ruimte, maar onze ruimte is schaars. De druk op de ruimte is groot en voelbaar: niet alles kan en zeker niet overal. De leefomgevingskwaliteit staat daarmee ook onder druk. Dit vraagt om een slimme aanpak van de opgaven én vooral om het maken van noodzakelijke keuzes om doelen en ambities van onze Brabantse Omgevingsvisie te verwezenlijken en hiermee de brede welvaart van alle Brabanders te verstevigen.
Hiertoe zijn in 2023 het Beleidskader Leefomgeving (PS 77/22) en 2024 het Beleidskader Wonen en Werken (PS 20/23) vastgesteld. Op basis daarvan is de uitvoeringsagenda Wonen en Werken 2024-2027opgesteld (vaststelling najaar 2024), wat onze leidraad is voor deze bestuursperiode.
Komend jaar gaan we verder met de uitwerking van het ruimtelijk voorstel. Ook verwachten we dat voor Brabant belangrijke programma’s vanuit het Rijk zoals Nota Ruimte en Ruimte voor Defensie in 2025 tot besluitvorming komen. Deze programma’s hebben impact op, maar bieden ook kansen voor het realiseren van onze ruimtelijke opgaven. In de verdere uitwerking werken we nadrukkelijk samen met partners op verschillende schaalniveaus: gebiedsgericht, regionaal en met het Rijk. We nemen daarbij een zelfbewuste en actievere regierol om de uitdagende ruimtelijke vraagstukken aan te pakken.
De opgave voor het realiseren van voldoende woningen blijft onverminderd groot. Ook in 2025 zetten we ons maximaal in om niet alleen de beoogde aantallen, maar ook gewenste doelstellingen op het gebied van betaalbaarheid en diversiteit passend bij de behoefte te realiseren. Zo gaan we verder met het ondersteunen van gemeenten via de regeling Versnelling Woningbouw en dragen we bij aan de realisatie van de Regionale Woondeals.
Daarnaast zetten we onze aanpak Grote Oogst voort waarbij we werken aan het verduurzamen van onze bedrijventerreinen. Waar mogelijk verdiepen we de aanpak om nog meer impact te creëren. Ook onderzoeken we de mogelijkheid om meer terreinen mee te laten doen. Ook actualiseren we de regionale afspraken rondom bedrijventerreinen, waarbij het handelingsperspectief n.a.v. de door de provincie opgestelde Ruimtelijk Economische Verkenning richtinggevend is hiervoor.
We staan de komende jaren voor grote verstedelijkingsopgaven. We richten ons daarbij, conform het beleidskader en bestuursakkoord, op de 12 grootste steden in Brabant. Na vaststellen van de uitvoeringsagenda Stedelijk Brabant staan de komende jaren in het teken van realisatie van deze agenda. Naast de grote lopende gebiedsontwikkeling in Eindhoven (Fellenoord), zetten we ook verdere stappen richting daadwerkelijk uitvoering bij gebiedsontwikkelingen zoals ’t Zoet in Breda (zie Statenmededeling). Maar ook bij middelgrote gemeenten zoals bijvoorbeeld Oss, Roosendaal en Bergen op Zoom verwachten we op basis van de ontwikkelde visies dat diverse gebiedsontwikkelingen in 2025 in de uitvoeringsfase komen.