Omgevingswet/Omgevingsvisie
In de geest van de omgevingswet en onze omgevingsvisie richten we het handelen van de provincie meer en meer op het verknopen en verweven van opgaven en het zoeken naar synergie en meerwaarde door ‘rond, breed en diep te kijken’. Het accent komt te liggen op een goed samenspel met initiatieven uit de samenleving en in concrete casuïstiek gebiedsgerichte samenhang aan te brengen tussen verschillende maatschappelijke opgaven (waaronder klimaat, energie, demografie, leegstand), Van belang is daarbij ook om samen met partners voortdurend keuzes te maken, waarbij steeds een afweging tussen belangen dient plaats te vinden. Het gaat er hierbij steeds om een balans te vinden tussen beschermen (veilig, gezond met waarborg voor omgevingskwaliteit inclusief natuur) en benutten (optimaal gebruik en ontwikkelen van de leefomgeving om maatschappelijke behoeften te vervullen).
Brabantse Agenda Wonen en transformatieopgaven
In 2019 wordt een vervolg gegeven aan de uitvoering van de Brabantse Agenda Wonen (sept. 2017). Zo wordt vanuit de ‘regionale perspectieven op bouwen en wonen’, die in 2018 in de (ca. 10) regionale woningmarktgebieden zijn opgesteld met de vier actielijnen en zes richtinggevende principes uit onze Agenda Wonen als leidraad, verder ingezet op het versnellen van de woningbouw, het verduurzamen van de woningvoorraad en het zorgvuldig ruimtelijk inpassen van de behoefte aan nieuwe woonruimte. Nieuwe, flexibele en tijdelijke woonvormen krijgen specifieke aandacht, evenals het middensegment op de woningmarkt.
Zoals is aangegeven in de Perspectiefnota 2018 zal het accent de komende tijd meer en meer komen te liggen op de transformatieopgaven binnen onze steden en dorpen. Vaak in combinatie met het herbestemmen van leegstaand vastgoed. Urgentie en opgaven zijn groot. Geïnitieerd vanuit onze Brabantse Agenda Wonen en samenhangend met de hoofdopgaven uit de Brabantse Omgevingsvisie is daarom – op het snijvlak van de programma’s Wonen, Werklocaties, Brabantse Aanpak Leegstand en Erfgoed, en in nauwe samenhang met ons provinciaal Ontwikkelbedrijf – in 2018 een ‘Transformatietafel’ ingericht. Vanuit deze tafel worden samen met gemeenten binnenstedelijke transformatiepotenties – veelal voor woningbouw – in beeld gebracht, wordt nagegaan welke rol de provincie hierbij kan spelen en wat dit aan extra financiële middelen vraagt
Brabantse Aanpak Leegstand Samenhang
Het programma Brabantse Aanpak Leegstand (PS november 2016 o.b.v. bestuursopdracht) beoogt de leegstand in Brabant te verminderen en transformaties te stimuleren die bijdragen aan versterking van de omgevingskwaliteit van Brabant. Met zijn uitgangspunten en innovatieve aanpak is het programma een voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing en werken in de geest van de omgevingswet. Het programma levert concrete resultaten (transformaties en sloop) en zorgt voor actieve verspreiding van expertise in Brabant, zodat de effectiviteit van de aanpak van leegstand wordt vergroot.
Uitvoeringsprogramma werklocaties 2016-2019
Het Uitvoeringsprogramma Werklocaties draagt bij aan de ontwikkeling van vitale, toekomstbestendige en kwalitatief hoogwaardige werklocaties in Brabant voor bedrijven, kantoren en winkels, waarbij elk bedrijf in Brabant zich kan vestigen op de juiste plek. Onze focus ligt hierbij op kennisontwikkeling en –deling, regionale samenwerking en (programmerings)afspraken met gemeenten, vergroening- en verduurzaming van werklocaties, het begeleiden en faciliteren van (top)bedrijven met huisvestingsvraagstukken en versnelling realiseren bij de locatieontwikkeling van campussen, (bestaande en nieuwe) (top)bedrijventerreinen en bij de vernieuwing van winkelgebieden.
Programma Agrofood
In het kader van het bestuursakkoord wordt gewerkt aan een duurzame agrofoodsector, die de ketens sluit, nieuwe verdienmodellen ontwikkelt en eigen kennis en kunde internationaal tot waarde weet te brengen. Dit heeft betrekking op zowel de dierlijke alsook de plantaardige productieketens. Als uitwerking van de perspectiefnota 2017 wordt er veel aandacht besteed aan de Ondersteunende Maatregelen in het kader van de transitie van de veehouderij. Daarbij gaat het vooral om het bijdragen aan de ontwikkeling en toepassing van innovatieve stalsystemen (scheiden bij de bron) en veehouders ondersteunen het hun keuzeproces en het uitvoeren ervan via het Ondersteuningsnetwerk, samen met gemeenten.