We staan voor vele maatschappelijke en economische uitdagingen. Op (inter)nationaal niveau, maar zeker ook regionaal en lokaal. De groei van inflatie - weliswaar lager dan verleden jaar - en de stijgende prijzen van consumptiegoederen raken Brabantse burgers direct in de portemonnee. Bovendien bevinden we ons in een fase van beperkingen door stikstof, zijn grondstoffen en materialen schaars, bevinden belangrijke handelspartners – zoals Duitsland – zich in een recessie, is de arbeidsmarkt zeer krap en kunnen grootverbruikers van energie in Brabant voorlopig geen nieuwe aansluiting krijgen op het net dan wel hun bestaande aansluiting uitbreiden. De maximale capaciteit van het stroomnet is immers bereikt. Echter, het zijn belangrijke randvoorwaarden die de Brabantse innovatie- en groeikansen belemmeren. Het is dan ook niet vreemd dat na twee jaar van hoge economische groei deze nu wat afzwakt.
Het is dus zaak om vast te houden aan de doelen en ambities die we gesteld hebben in het Beleidskader Economie en koers te houden richting 2030. De focus ligt dit jaar derhalve nog steeds op uitvoering daarvan, via een vijftal uitvoeringsagenda’s op gebied van triple helixsamenwerking rondom innovaties, ruimtelijk-economische structuurversterking, data-economie, circulariteit en talent. Het betekent wel dat we wendbaar en weerbaar moeten zijn en adaptief in moeten spelen op de veranderende economische en maatschappelijke context. We lopen op schema waar het de ontwikkeling van innovatiecoalities betreft. Inmiddels is het beloofde aantal van tien gerealiseerd. Daarnaast is het aantal MKB dat ondersteuning krijgt van datacoaches groeiend en zien we dat de datamaturiteit in Brabant stijgt.
We hebben overeenkomsten gesloten met de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij en triple helixorganisaties rondom gezamenlijke programmering; met onder andere het ministerie van Defensie en Brainport rondom de ontwikkeling van dual-use technologieën; een convenant gesloten met gemeente Breda, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven rondom de Breda Game Hub; en hebben we met het Rijk en de Brainportregio de strategische agenda voor de mainportstatus uitgewerkt.
Om aan de grote vraag naar arbeid te kunnen voldoen zetten we onder andere extra in op om- en bijscholing van werkenden en werkzoekenden binnen de sectoren zorg en energie, bijvoorbeeld via Brabant Leert. Daarnaast is er aandacht voor het aantrekken en behouden van internationaal talent door bijvoorbeeld de diensten van het Expat Center Brabant-breed uit te rollen. We hebben ingezet op het stimuleren van kennisinfrastructuurversterking, ondernemerschap en leven lang ontwikkelen via onder meer de Kennispacten voor het MBO en het Hoger Onderwijs. Bovendien zetten we met de innovatiecoalitie Smart Industry 4.0 in op het verhogen van de arbeidsproductiviteit, zodat minder personeel nodig is om hetzelfde werk of zelfs meer werk te verzetten. Zodoende hebben de personeelstekorten minder impact op de bedrijfsvoering of doorontwikkeling van bedrijven.
Na de coronaperiode, waarin reizen niet of nauwelijks mogelijk was, zijn de inkomende en uitgaande missies in 2023 van waarde geweest bij het vormen en uitbouwen van internationale netwerken, die relevant zijn voor de innovatie-ecosystemen van Brabant. Met name in Europees verband zijn we interessante samenwerkingen aangegaan met overheden en bedrijven en hebben we twee succesvolle Brabant Innovation Days (BID) georganiseerd in 2023.
Aangezien de meeste uitvoeringsagenda’s eind 2023 zullen aflopen wordt er tevens gewerkt aan hernieuwde Uitvoeringsagenda(‘s) voor de komende bestuursperiode.