De uitvoering van het programma Bestuur en Veiligheid ligt op koers. Gedurende het jaar 2023 wordt gewerkt aan de totstandkoming van het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur en de bijbehorende uitvoeringsagenda vanuit de startnotitie Toekomstbestendig Bestuur. Door Provinciale Staten is medio 2022 besloten om de besluitvorming te verplaatsen naar de nieuwe bestuursperiode. Met betrekking tot de inhoud van het beleidskader zijn we in gesprek met gemeenten, regio’s en waterschappen. Ook met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is contact, om zo de verbinding te kunnen leggen met de Actieagenda Sterk Bestuur.
Met de zekerheid dat de Omgevingswet per 1 januari 2024 wordt ingevoerd, kan in de komende periode het participatiebeleid worden uitgewerkt. Dit is onderdeel van het eerdergenoemde beleidskader.
Vanuit het initiatiefvoorstel ‘Kind en democratie’ worden dit jaar verschillende instrumenten ingezet en ontwikkeld om jongeren meer te betrekken bij de democratie. We zijn aan de slag met de uitwerking van de suggesties van de generatietoets uit het manifest van de Young Professionals Brabant dat eind 2022 werd aangeboden. Ook wordt begin november 2023 de derde Brabantse Jongerentop georganiseerd.
In het tweede kwartaal van 2023 hebben we verder gewerkt aan het bevorderen van de brede welvaart in Brabant. Onder andere door het vergroten van inzicht in brede welvaart en hoe inwoners van Noord-Brabant zelf kijken naar hun brede welvaart: hoe mensen de kwaliteit van hun leven en leefomgeving waarderen. Onderzocht is hoe Brabanders de eigen brede welvaart beoordelen in het hier en nu en wat daarop van invloed is. Ook is onderzocht wat zij belangrijk vinden voor de verbetering van de brede welvaart in hun regio en welke zorgen zij zich maken voor de nabije toekomst. Verder is gekeken naar de mate waarin zij zelf bereid zijn om dingen anders te doen ter versterking van de brede welvaart. Wat is hun actiebereidheid (op thema’s) en hoe gaan ze om met veranderingen? Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 10 duizend Brabanders van 18 jaar en ouder in het najaar van 2022. Het genereren van deze verdiepende inzichten vanuit het perspectief van onze inwoners is belangrijke input voor verdere publieke beleidsvorming en gesprek met bestuurders en beleidsmakers op regionaal en gemeentelijk niveau. Verder zijn we in het tweede kwartaal officieel met het Praktijknetwerk Brede Welvaart van start gegaan. Op 4 juli jl. vond de eerste kennissessie plaats over ”brede welvaart wat is het en waar begin je”. Voor deze kennissessie hebben zich meer dan 65 deelnemers aangemeld, gemeenten, kennisinstellingen en ondernemers. Als toevoeging op deze kennissessies organiseren we in het najaar (6, 7, 8 en 9 november) de Week van Brede Welvaart. Dat doen wij niet alleen maar samen met onze partners met wie we het afgelopen jaar hebben samengewerkt. Er is een groot enthousiasme om dit vanuit triple helix verband te organiseren met o.a. VBG, Tilburg University, Avans en VNO NCW.
In het tweede kwartaal zijn we voor gezondheid aan de slag gegaan met het onderdeel ‘alle begrotingsprogramma’s koppelen gezondheid mee in hun beleid’ volgens het principe “Health in all Policies”. Gezondheid is een belangrijk uitgangspunt van de Omgevingswet. Daarom werken we eraan om gezondheid in alle provinciale programma's een plek te geven. We hebben per programma een verandertheorie opgesteld en zijn op basis daarvan actief aan de slag gegaan om gezondheid expliciet te verankeren in beleid en het inzicht te vergroten hoe impact wordt gemaakt op de ervaren gezondheid van de Brabander. Door deze actieve werkwijze verzilveren we de meekoppelkansen en leren we steeds bij. Concrete meekoppelkansen zijn bijvoorbeeld de pilots met Levendig Brabant en Economie over ‘beweegvriendelijke wijken’. Een pilot waar in 15 gemeenten wordt nagedacht over hoe we de openbare ruimte in wijken inrichten zodat we meer mensen aan het sporten en bewegen krijgen.
Het rapport “Reflectief onderzoek naar provinciale rolneming aanpak ondermijning” blikt aan de hand van een documentenanalyse en interviews met respondenten terug op de huidige bestuursperiode wat betreft de provinciale rolneming, uitgevoerde acties en behaalde resultaten in relatie tot de bestuursopdracht Veilig en Weerbaar Brabant. Dit geeft een positief beeld. Tevens geeft het handvatten en scenario’s voor de provinciale rolneming in het tegengaan van ondermijning in de bestuursperiode vanaf 2023. De 1-meting, voortbouwend op de 0-meting uit 2018, naar de vitaliteit van de Brabantse vakantieparken is afgerond. Tot het einde van het jaar kunnen we voor dit onderwerp nog een vitaliteitsmanager inzetten. Landelijk is door de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 29 juni 2023 met zijn brief aan de Tweede Kamer een brede vervolgaanpak vakantieparken, inclusief een bestuurlijk aanjager, aangekondigd. Wat betreft de Risk Factory wordt door de samenwerkende partijen onderzocht of het concept van de Risk Factory ingezet kan worden voor de doelgroep senioren en zo ja, op welke wijze. Daarnaast zou het goed zijn als het bereik van de Risk Factory wordt verbreed naar heel Brabant. Met partners wordt gekeken naar het draagvlak voor een tweede RF in Oost-Brabant.