Omschrijving (toelichting)

De eiwittransitie betreft de hele voedselketen: genetica/(zaad)veredeling, primaire productie en toeleveranciers, voedselproductie, retail en consument. Vernieuwing moet vanuit de hele keten komen en hiervoor is ketenintegratie en samenwerking tussen verschillende partners en programma’s noodzakelijk.

De Innovatie Coalities in het programma Economie, Kennis en Talentontwikkeling richt zich op de inzet van alternatieve eiwitbronnen en efficiëntere technologieën voor voedselproductie. Hiervoor is het noodzakelijk dat er voldoende geschikte grondstoffen (mogelijke eiwitbronnen) aanwezig zijn. Daaronder valt ook het gebruik van afval- en reststromen in het kader van circulaire economie. Het streven is om reststromen zo
hoog mogelijk te verwaarden. Op dit gebied werken we dan ook nauw samen met de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2021-2023  (o.a. ondersteunen van initiatieven en projecten om voedselverspilling tegen te gaan zoals BioVoice en worden er opschaalbare businesscases op het gebied van nieuwe eiwitten of nieuwe verwerkingstechnieken consortia geformeerd en ondersteund). Als partner
van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling zijn we als provincie niet alleen betrokken bij het voorkomen en reduceren van voedselverspilling.

Op 14 juli 2022 is de provincie Noord-Brabant, samen 56 partijen, waaronder verschillende Brabantse bedrijven en initiatieven, de Green Deal Eiwitrijke gewasketen (GDE) aangegaan. Deze green deal beoogt een goed verdienmodel voor boeren met het telen van stikstofbindende vlinderbloemigen, draagt bij aan een versnelling van de eiwittransitie en daarmee aan een betere balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten in het eetpatroon. Dit alles sluit goed aan bij het provinciale beleid aangaande de eiwittransitie.

Diverse regio’s zetten zich in voor intensievere ketensamenwerking. Hiertoe worden activiteiten opgezet voor verbetering van verbinding en opschaling van regionale initiatieven op het gebied van teelt, veredeling en verwerking. Ook de inzet van innovatieve technologieën die leiden tot duurzame en gezonde producten maakt hier onderdeel van uit.

Omdat in Noord-Brabant een groot aantal bedrijven actief is in de voedselverwerkende industrie, dit in combinatie met een sterk ontwikkelde hightechsector, biedt deelname aan de GDE deze bedrijven kansen voor verdere groei. Maar ook een intensievere samenwerking tussen ketenpartners en (door)ontwikkeling van kennis en innovatie ligt in het verschiet, waardoor het lokale ecosysteem wordt versterkt.

Indicator:
•    Aantal ondersteunde en/of geformeerde consortia op thema nieuwe eiwitten of nieuwe verwerkingstechnieken (aantal: 2)

Kwaliteit (indicator)

G

Kwaliteit (toelichting)

  • Fortified biobased foods: het betreft een haalbaarheidsstudie gestart in 2022 naar het gebruik van   microalgen t.b.v. het verhogen van de nutritionele waarde van vegetarische voedingsmiddelen.  
    Pilots geëxtrudeerd vleesvervanger en gefermenteerde vegan drinkyoghurt.
    Stakeholders: Algae Holland, MPF Benelux B.V. Multiflour B.V.(Didam Gld), CZAV, indirect Cosun middels Green Protein Excellence Centre (GPEC). Onderwijs:  Curio en HAS
  • Green Deal Eiwitrijke Gewassen: hieraan nemen 56 partijen deel, verdeeld over de hele keten en er zijn consortia gevormd door verschillende ketenpartijen
  • In het voorjaar is het Nationaal Groeifondsproject NEXTGEN HIGHTECH gehonoreerd, waarin een nieuwe generatie hightech equipment binnen zes toepassingsdomeinen ontwikkeld wordt: lasersatellietcommunicatie, biomedische productietechnologie, semiconductors, composieten, energie en agrifood. De Innovatiealliantie Landbouw & Voedsel en meer specifiek het driverteam Smart Foodprocessing, AgriFood Capital en Brainport Development is de aanjager geweest voor het thema  “Handsfree voedselverwerking” met een omvang van 42 miljoen euro.