De uitvoering van de water- en bodemopgaven wordt voortvarend ter hand genomen na vaststelling van het RWP in december 2021.
Op de beleidsopgave Voldoende Water (tegengaan van verdroging, waterbeschikbaarheid) is een start gemaakt met uitvoering van het Bestuursconvenant Grondwater (gesloten december 2021). Daarnaast is de onafhankelijke Adviescommissie Droogte voornemens om in september 2022 haar advies te publiceren. Uw Staten hebben op 24 juni besloten tot verhoging van de grondwaterheffing, zodat er meer middelen beschikbaar komen om maatregelen tegen verdroging te treffen.
De beleidsopgave Schoon Water heeft het project ‘Schoon Water voor Brabant’ gecontinueerd om de komende jaren met partners verder te werken aan reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Veel aandacht is daarnaast gegeven aan het terugdringen van medicijnresten in het water: op 6 juli 2022 is het eerste Symposium Medicijnresten in Brabant georganiseerd om medicijnresten uit afvalwater te halen. Wat de samenwerking over landsgrenzen heen betreft, heeft de provincie in het voorjaar van 2022 een Grenswaterrendez-vous georganiseerd om samen met onze partners in het buitenland de waterkwaliteit te verbeteren.
Vanuit een tweetal programma’s wordt aan een vitale bodem gewerkt. In het programma Landbouw en Voedsel ligt de focus op precisielandbouw, biodiversiteitsmonitoren melkveehouderij en akkerbouw, Bodembemesting (Brabantbemest beter) en teeltontwikkeling (Agroproeftuin de Peel). In het programma bodem en water staat Bodem Up 2.0 centraal. En wordt gewerkt aan kennisnetwerk en onderwijs. Betreffende de beleidsopgave van een Vitale Bodem in Brabant is het startschot gegeven voor de uitvoering van het project BodemUp 2.0. Rondom Vitale Bodem werkt de provincie samen met partners aan het opzetten van een KennisNetwerk Bodem. Daarnaast werken we met het beroepsonderwijs (MBO, HBO) samen aan onderwijsvernieuwingen.
De huidige hoogwaterveiligheidsprojecten van de primaire keringen langs Rijn en Maas geven invulling aan de provinciale beleidsopgave Veilig Water en kennen aansprekende resultaten en onderzoeken, zoals de rivierverruimingsmaatregelen Meanderende Maas en Ruimte voor de Maas bij Oeffelt en Integraal Riviermanagement-pilot projecten (onderzoeken) zoals Hoogwaterveiligheid ‘s-Hertogenbosch Crevècoeur.
Ten behoeve van het realiseren van de beleidsopgave Klimaatadaptatie speelt de provincie een voortrekkersrol in de samenwerking met gemeenten en waterschappen. De provincie heeft afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het klimaatadaptatie-portaal (www.klimaatadaptatiebrabant.nl), waarin het professionals, burgers, ondernemers en overheden informeert en kennis, hulpmiddelen en voorbeelden voor deze doelgroepen gebundeld heeft.
Vanuit de provincie Noord-Brabant is besloten om meer samenhang tussen de samenwerkingsverbanden Zuidwestelijke Delta (ZWD), Waterpoort (WP) en Geopark Schelde Delta (GPSD) aan te brengen, omdat de gebiedsgrenzen en opgaven complementair zijn aan elkaar. In het kader van gebiedsgericht werken zijn in 2022 het volgende project uitgevoerd: Voorverkenning gebiedsproces Volkerak-Zoommeer, Water tussen Wal en Schelde, Opstellen Bidbook ten behoeve van het verwerven van de UNESCO Global Delta status voor het Geopark Schelde Delta, heropening Roode Vaart en Inlaat Roode Vaart. Daarnaast is voor Waterpoort een focustraject afgerond wat heeft geleid tot een verbeterde en gedragen prioritering van projecten en opgaven.