In de periode tot en met Burap II zijn vijf belangrijke mijlpalen gerealiseerd: Het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 is door Provinciale Staten vastgesteld, de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023, 80% versie van de Uitvoeringsagenda Mest, de Routekaart Stalaanpassingen 2024 zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld en we hebben in het kader van de Versnellingsacties (Nationaal Programma Landelijk Gebied, NPLG) fiches gehonoreerd gekregen waaronder € 45 mln. euro voor de uitrol van innovaties stalaanpassingen.
Er is voortvarend gestart met de uitvoering van de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel: enkele voorbeelden hiervan zijn dat we de omschakeling naar Beter Leven Keurmerk (1* BLK) hebben ondersteund, Landbouw Innovatie Brabant (LIB) heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd en innovaties begeleid, Boerderij van de Toekomst is onderdeel gemaakt van Nationale Proeftuin Precisielandbouw en hebben we de omschakeling naar natuurinclusief en biologisch ondersteund met coaches en adviesgesprekken. Daarnaast werken we aan de Brabant brede innovatie-samenwerking op het gebied van landbouw en voedsel met de BOM en de triple-helix, gaat Challenge Innovation Makers binnenkort van start, hebben we geïnvesteerd in de versnelling van de eiwittransitie via de innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’, zijn we lead partner geworden van de Dutch Food Week en zullen we met Embassy of Food deelnemen aan de Dutch Design Week.
Tegelijkertijd bevindt de landbouw- en voedselsector zich momenteel in een periode met grote dynamiek en onzekerheid. De brieven van voormalig minister Staghouwer en minister Van der Wal van 10 juni jl. hebben voor soms heftige reacties gezorgd binnen de sector én in het land. Om die reden hebben we samen met Vereniging Brabantse Gemeenten en waterschappen een dringend beroep gedaan op de ministers voor meer duidelijkheid en perspectief voor de Brabantse boeren. Met de uitvoering van ons beleid gericht op toekomstperspectief voor de landbouw geven we concreet invulling aan een aantal landelijke beleidslijnen en lopen we voorop in een aantal gebieden.
E.e.a. betekent tegelijkertijd ook dat sommige trajecten momenteel anders lopen dan verwacht. Zo ziet de Taskforce Toekomstbestendige Stalsystemen momenteel geen kans om demonstraties aan boeren te geven omtrent nieuwe, innovatieve stalsystemen. We verwachten dat –mede door de stimulansen die worden afgegeven in het kader van de ‘Routekaart Stalaanpassingen 2024’- de belangstelling weer zal toenemen.
In de lijn van Sturen met Kaders worden de doelstellingen en indicatoren voor de begroting opnieuw gedefinieerd: nieuwe indicatoren afgeleid van het nieuwe beleidskader en in lijn met de recent vastgestelde uitvoeringsagenda. Dit programma is dan ook langs de nieuwe doelstellingen en nieuwe indicatoren opgebouwd.