Het programma loopt op koers en kent een aantal belangrijke ontwikkelingen. Eén van die ontwikkelingen is de Ruimtelijke Ordeningsbrief van Minister de Jonge. Het Rijk verzoekt middels deze brief de 12 provincies om de ruimtelijke puzzel te leggen tussen oktober 2022 en juli/oktober 2023. Het Rijk geeft aan, haar keuzes zo veel mogelijk voor 1 oktober 2022 te maken. Vanuit deze kaders gaan we aan de slag met deze complexe ruimtelijke opgave.
Op basis van de eerder vastgestelde startnotitie zijn we op dit moment aan de slag met het ontwikkelen van het Beleidskader Leefomgeving. Planning is dat deze voor de zomer 2023 wordt vastgesteld.
Daarnaast zijn we hard aan het werk om klaar te zijn van de invoering van de omgevingswet. Als provincie lopen we op schema voor de invoering op 1 januari 2023, maar gezien het uitstel van het definitieve invoeringsbesluit wat nu voorzien is november 2022 houden we hierbij rekening met meerdere scenario’s.
Op 1 juli is de verstedelijkingsstrategie oordeelsvormend besproken in PS. Met de verstedelijkingsstrategie als basis, is op 22 juni 2022 het verstedelijkingsakkoord Regio Eindhoven in het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving vastgesteld, zie berichtgeving. In het najaar 2022 gaan we aan de slag met de verstedelijkingsakkoorden voor de overige stedelijke regio’s, zie verder ook de statenmededeling verstedelijkingsstrategie- en akkoorden, juni 2022. Ook op het gebied van gebiedstransformaties zetten we stappen. Zo verwachten we eind 2022 een besluit te nemen over de deelname in de entiteit voor de ontwikkeling van Eindhoven XL (Fellenoord).
Voor wat betreft de realisatie van uitvoeringsagenda Werklocaties zijn ook stappen gezet. Zo is in juni 2022 de regeling Grote Oogst vastgesteld waarmee de versnelling van de verduurzaming van een 13-tal bedrijventerreinen wordt gerealiseerd (zie statenmededeling). Ook zijn we bezig met het verder uitwerken en verankeren van selectief beleid ten aanzien van (XXL) logistiek op basis van het beleidsvoornemen wat op 3 febr. jl. is gepubliceerd (zie statenmededeling). Beleid hiertoe wordt opgenomen in het beleidskader leefomgeving en we voorzien begin 2023 te komen met een voorstel aan uw Staten.
Tevens liggen we op koers om ook dit jaar de beoogde 13.000 woningen te realiseren, het hoogste niveau van de afgelopen 25 jaar. We voorzien begin oktober afspraken te maken met het Rijk over de te realiseren woningbouwopgave de komende jaren. Deze afspraken vormen de basis voor de vervolgens af te sluiten regiodeals. Daarnaast wordt uitvoering gegeven aan de regeling Flexpool Wonen waarbij gemeenten worden ondersteund om versnelling in de woningbouw mogelijk te maken. Zie verder de voortgangsrapportage Agenda Wonen d.d. 5 juli 2022.
De uitvoering van programma Aanpak Stikstof en de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 1.0 gaat onverminderd verder. We zijn doorgegaan met de inzet in de drie pijlers (de tandwielen) die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: versnelling van natuurherstel, verlaging stikstofdepositie en het mogelijk maken van gewenste maatschappelijke economische ontwikkelingen. Daarbij heeft het programma op verschillende terreinen te maken met een aantal onzekerheden die inherent zijn aan de (landelijke) beleidsontwikkeling, de lopende landelijke formatie en juridische ontwikkelingen. We blijven in onze aanpak voortdurend inspelen op actuele ontwikkelingen.