De uitvoering van het programma Bestuur en Veiligheid ligt op koers. Dit jaar staat in het teken van de totstandkoming van het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur. Als eerste formele stap is de startnotitie Toekomstbestendig Bestuur op 22 april jl. in Provinciale Staten besproken. Op dit moment wordt verder gewerkt aan de inhoud voor het beleidskader waarbij we ook in gesprek gaan met de medeoverheden (gemeenten, regio’s, waterschappen), maatschappelijke partners en het bedrijfsleven. Streven is om medio 2023 het beleidskader ter besluitvorming voor te kunnen leggen aan Provinciale Staten.
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 januari 2023. Ook de Wet versterking participatie op decentraal niveau is nog niet aan de Tweede Kamer aangeboden. Dat leidt ertoe dat vaststelling van de provinciale participatieverordening tegelijkertijd met het beleidskader kan plaatsvinden.
In het najaar van 2022 wordt de tweede Brabantse jongerentop gehouden. Er is een digitaal magazine gemaakt met een overzicht van de resultaten en activiteiten op het gebied van jongerenparticipatie.
Ook werken we langs drie actielijnen gestaag verder aan de uitvoering van de bestuursopdracht Veilig en weerbaar Brabant. Voor de zomer is een 7-delige TV-reeks rondom ondermijning gepresenteerd op Omroep Brabant. Met deze tv-serie hebben we laten zien hoe ondermijning ons allemaal raakt. Als onderdeel van een brede beweging tegen ondermijning is, samen met Taskforce-RIEC Brabant Zeeland, een Brabantse norm weerbare overheid ontwikkeld en tijdens Brabant Ontmoet Live gepresenteerd. Het is een handreiking waarmee we stimuleren dat gemeenten en provincie komen tot een gezamenlijk basisniveau in de aanpak van ondermijning en daarmee een zogenaamd ‘waterbedeffect’ voorkomen. Bij de totstandkoming hiervan is een aantal burgemeesters en gemeentesecretarissen geconsulteerd. In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2023, waarna er een nieuw bestuursakkoord komt, zagen wij een goed moment om terug én vooruit te kijken. Op ons verzoek heeft Bureau Broekhuizen een reflectief onderzoek uitgevoerd. Het rapport “Reflectie op de provinciale bijdrage aan de aanpak van ondermijning in Noord-Brabant” is, vergezeld van enkele suggesties voor het vervolg, aangeboden met een memo gedeputeerde van 4 juli 2022.
Eerste helft van 2022 is een verkenning Brede Welvaart gestart. Op basis van data-analyse hebben we zicht gekregen op hoe het ervoor staat met brede welvaart in Brabant. In consultatiegesprekken intern en extern krijgen we zicht op welke partners actief zijn op het thema en welke ondersteuningsvraag er ligt. Eerste resultaten hiervan zijn in februari vastgelegd in de QuickScan brede welvaart. Dit alles is input voor het uitwerken van een uitvoeringsagenda brede welvaart. Externe partners hebben behoefte aan kennisdeling, aansprekende voorbeelden en handelingsperspectieven. In dit kader zijn wij ook aangesloten bij de Academische Werkplaats Brede Welvaart. Daarnaast organiseren wij dit najaar een symposium over brede welvaart.
Voor de lancering van de nieuwe investeringsronde van het Brabant Outcomes Fund is via Europese aanbesteding een fondsmanager aangesteld om het fonds in te richten. Verder worden nu voorbereidingen getroffen om de governance van het fonds voor wensen en bedenkingen aan PS voor te leggen.
Voor gezondheid is in de eerste helft van 2022 de Uitvoeringsagenda Gezondheid 2022-2023 opgeleverd. Daarnaast zijn de volgende zaken in voorbereiding: presentatie van de eerste versie van Brabantse gezondheidsmonitor (21 oktober) en de organisatie rondom “dag van de gezondheid” op 8 juli.