Het programma loopt op koers. Op basis van de uitvoeringsagenda Vrijetijd, Cultuur en Sport ‘21’/22 en Uitvoeringsagenda Erfgoed wordt gewerkt aan de doelstellingen zoals opgenomen in Beleidskader Vrijetijd, Cultuur en Sport ‘21/’22 en het verlengd Beleidskader Erfgoed. Via het programmeerdocument 2022 bent u geïnformeerd over de voortgang op deze beide uitvoeringsagenda’s (zie statenmededeling).
Ook hebben we de vigerende uitvoeringsagenda’s geactualiseerd en de looptijd met een jaar verlengd tot en met 2023. Dit omdat - conform het addendum van het bestuursakkoord - is afgesproken de uitvoeringsagenda van Levendig Brabant volgend op het nieuwe beleidskader, na de verkiezingen in 2023 vast te stellen (zie statenmededeling).
We zijn voortvarend bezig met het opstellen van het hierboven genoemde nieuwe beleidskader Levendig Brabant 2030. Na de ophaalfase is inmiddels ook de dialoogfase afgerond waarbij we in gesprek zijn gegaan met uitvoeringsinstanties, stakeholders, gemeenten en experts over het nieuwe beleidskader. Vaststelling van het kader is voorzien 4e kwartaal 2022. Zie verder statenmededeling (update Kader 2030) en www.levendigbrabant.nl.?
Twee jaar na de coronacrisis is de impact voor culturele instellingen en makers in Brabant nog groot. Toch lijkt het met de culturele instellingen, ten opzichte van een jaar eerder, weer wat beter te gaan, hoewel het publiek de weg naar cultuur en musea nog niet volledig heeft teruggevonden. De effecten van Corona komen ook uitgebreid aan bod in het 2-jaarlijks onderzoek Waarde van Cultuur wat in juni 2022 verschenen is (zie website). Vooruitlopend op het nieuwe beleidskader en als onderdeel van de uitvoeringsagenda 2023 bereiden we maatregelen voor om in de vorm van pilots de sector te versterken en het publieksbereik te vergroten.
Op basis van het onderzoek NSOB naar het erfgoedveld hebben we duidelijke accenten gezet in het erfgoedbeleid (zie statenmededeling): kiezen voor de kracht van erfgoed in ruimtelijke ontwikkelingen en kiezen voor de verbeeldingskracht en verbindingskracht van erfgoed in verhaallijnen. Dit is overeenkomstig de accenten die in de uitvoeringsagenda erfgoed 2021-2022 zijn gelegd. Ook werken we aan een prototype van een ‘inspiratie laag’ op de reeds bestaande Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW). Deze geeft extra informatie over de historische verhalen van de locatie en voedt daarmee de inspiratie bij zowel behoud als bij (her)ontwikkeling van de locatie. Zie ook: CHW Noord-Brabant.
Na een aanloop met intensieve voorbereiding en 2 jaar uitstel in verband met Corona heeft in augustus 2022 de Vuelta plaatsgevonden, waarbij Brabant prominent in beeld was met 2 etappes op Brabants grondgebied. Hierbij vormde de erfgoedparel Zuiderwaterlinie voor de etappe Utrecht-Den Bosch het decor alsmede het historisch centrum van Breda; een mooie cross-over tussen Sport en Erfgoed. Verder bekijkt GS samen met de BrabantStad-gemeenten en de provincie Gelderland of het mogelijk is een bid uit te brengen om gastheer te zijn van het Multi EK Wielrennen in 2025 (zie statenmededeling).
Tot slot is in samenwerking met andere overheden en bedrijven door VisitBrabant de nieuwe campagne ‘Brabant Dichterbij’ gelanceerd, waarmee we vooral vanuit de grensstreken meer bezoek aan Brabant willen genereren en zo bij te dragen aan een levendig Brabant.