Het programma ligt grotendeels op koers. In de afgelopen tijd is voortvarend doorgewerkt aan de planvorming, grondverwerving en realisatie van het Natuurnetwerk Brabant en het herstel van N2000-gebieden. Zo hebben PS op 11 juni het provinciaal inpassingsplan Tongelreep vastgesteld en is in de projecten Peelvenen en Westelijke Langstraat de uitvoering van start gegaan.
De uitvoering van het natuurbeleid gebeurt steeds meer in samenhang met andere opgaven: de gebiedsgerichte aanpak van de groene en blauwe opgaven. Op 28 mei zijn PS hierover geïnformeerd tijdens een themabijeenkomst. In circa 150 gebieden in Noord-Brabant wordt gewerkt aan de uitvoering van de groene en blauwe opgaven. In en rondom 17 van deze gebieden komen veel opgaven nauw samen. Het gaat hier om 14 stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en om 3 gebieden met een grote klimaatopgave. In het merendeel van deze 17 gebieden zijn verkenningen gestart die leiden tot een gezamenlijk koersdocument.
GS hebben voor de periode 2021–2023 een aanvraag van € 70 miljoen ingediend bij het Rijk voor een specifieke uitkering van het Uitvoeringsprogramma Natuur. Met dat budget kan de provincie maatregelen uitvoeren die bijdragen aan het versnellen en intensiveren van het herstel van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Dit zijn extra maatregelen in en om de stikstofgevoelige N2000-gebieden, zoals het herstellen van de systemen van bodem en water, het verbeteren van het Natuurnetwerk Brabant (NNB), een andere manier van landbouw bedrijven in de randen van de gebieden en het gezonder maken en verder aanleggen van bossen. Deze maatregelen passen in de aanpak van de stikstofproblematiek voor Natura2000, zoals de Spoedwet aanpak stikstof van provincies vraagt. Daarnaast wordt voor deze periode bijna € 10 miljoen door het Rijk gereserveerd voor Brabant voor compensatie van bos dat in het kader van Natura2000-herstel vanaf 2017 is gekapt.
PS zijn geïnformeerd over de toestand van de Brabantse natuur. Dit gebeurt eenmaal per 4 jaar. In de Brabantse natuur zijn zowel positieve als negatieve ontwikkelingen te zien. Waar (herstel)maatregelen worden genomen zijn positieve ontwikkelingen zichtbaar. Per saldo is de trend echter nog steeds dalende. Dit ondanks het gevoerde beleid om het NNB groter te maken en te verbinden, herstelmaatregelen te nemen in de N2000-gebieden en leefgebieden van kwetsbare soorten te versterken. De hierbij behaalde successen worden zichtbaar, maar nog zijn nog niet voldoende om de afname die sinds medio vorige eeuw heeft plaatsgevonden te keren.
Bij de vergunningverlening gebiedsbescherming Wet Natuurbescherming (Stikstof) is de werkvoorraad nog steeds groot, maar wel dalend. Juni 2021 bedraagt dit 725 aanvragen, waarvan er 600 niet meer vergunningsplichtig zijn als gevolg van de uitspraak Logtsebaan over Intern Salderen. Deze worden versneld afgehandeld. In het vierde kwartaal starten wij met het legaliseren van de Pas meldingen.
In mei 2021 is het beleidskader gezondheid naar PS hebben gezonden, waarin wij op hebben genomen hoe de provincie haar rolneming ziet ten opzichte van gezondheid en hoe wij bij willen dragen aan de ambitie van 3 gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030.
De uitvoering van de Uitvoeringsagenda Schone Lucht Akkoord is gestart. We hebben een positief besluit ontvangen op al onze aanvragen (maximaal vijf was toegestaan) voor Rijkscofinanciering van projecten vanuit de Specifieke Uitkering SLA. De opdrachten voor de roulerende meetpunten en het RIVM-ankermeetpunt zijn opgesteld. Op geluidshinder zijn een aantal wettelijke saneringstrajecten uitgevoerd; de aanschrijving voor presanering vooruitlopend op de omgevingswet bij een aantal provinciale wegen staat in de startblokken. We hebben daarnaast de beoordeling van externe veiligheid bij nieuwbouw bij luchthavens van regionaal belang herijkt.
Gevolgen corona
Corona had tot en met de zomerperiode een negatieve invloed op de voortgang van de werkzaamheden en specifiek op de voortgang van gebiedsprocessen. Zo was het minder goed mogelijk om in het gebied schetssessies en voorlichtingsavonden te houden. Corona heeft ook impact op het werk van de omgevingsdiensten. Vergunningverlening vindt plaats op afstand, het toezicht wordt gedaan met inachtneming van de landelijke maatregelen. Eerdere ervaringen met administratief toezicht worden ook na Corona doorgevoerd.