Begin 2020 zijn met de waterschappen Aa & Maas, De Dommel en Brabantse Delta en met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten overeenkomsten gesloten over het in een hoger tempo aanleggen van nieuwe natuur. De effecten van deze en andere versnellingsacties worden zichtbaar, maar leiden in 2020 nog niet tot meer afgeronde grondaankopen en afronding van gerealiseerde EVZ’s. Zowel de planning van de grondverwerving voor het NNB als de realisatie van EVZ’s wordt daarom naar beneden bijgesteld. Omdat de geplande einddata ongewijzigd blijven (2025 voor de grondverwerving; 2027 voor de inrichting en de realisatie van de EVZ’s) neemt de opgave in de komende jaren verder toe.
Er wordt blijvend hard gewerkt aan het natuurherstel in N2000-gebieden. Zowel de grondverwerving als de uitvoering van inrichtingsmaatregelen is in volle gang. Een belangrijke mijlpaal is de vaststelling van het inpassingsplan Ulvenhoutse bos door Provinciale Staten. De Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader is vervangen door de Stimuleringsregeling Landschap. De provincie zal deze nieuwe regeling zelf uitvoeren. Inmiddels is met 15 gemeenten een overeenkomst gesloten en hebben de 4 waterschappen en ruim 40 gemeenten aangegeven dat ze binnenkort een overeenkomst willen afsluiten.
Het Rijk heeft haar structurele aanpak stikstof gepresenteerd, met een breed investeringspakket om in de periode tot 2030 met uiteenlopende maatregelen de neerslag van stikstof te verminderen en de natuur te herstellen. De beleidsregel Natuurbescherming Noord-Brabant is gewijzigd waardoor er een betere toepassing mogelijk is van de regels voor intern salderen. Ook is er een informatiepunt stikstof ingericht waarmee het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van stikstofruimte in Brabant vergemakkelijkt wordt.
Bij Milieu licht de continue verbetering van de luchtkwaliteit en de vermindering van geluid-, geur- en lichthinder op koers. De uitvoering van de wettelijke taken die bijdrage aan deze verbetering en vermindering vindt plaats binnen de geldende normeringen. Voor de verkenning van de hotspots is gestart met het in kaart brengen van de brondata en het opstellen van een onderzoeksopzet. Het resultaat van de verkenning wordt in 2021 opgeleverd in plaats van 2020.