Inleiding
Het programma loopt op koers. Eind 2023 is het ruimtelijk voorstel vastgesteld. Dit voorstel geeft richting in de keuzes en verbeeldt alle beleidsambities en vraagstukken waar Brabant richting 2050 voor staat. Het ruimtelijk voorstel is aan het Rijk aangeboden en wordt besproken met de verschillende departementen. Ook de aanvullende ruimtevraag van Defensie nemen we hierin mee. We werken met Rijk en partners aan het vervolg van het ruimtelijk voorstel waaronder het ruimtelijk arrangement, zodat de Brabantse belangen goed geborgd zijn in de (concept/ontwerp) Nota Ruimte van het Rijk.
Begin 2024 is de omgevingswet in werking getreden. Eind 2023 zijn nog veel plannen ingediend onder de oude wetgeving wat heeft geleid tot een grote werklast begin 2024 om de plannen te voorzien van een passende beoordeling (zie ook Statenmededeling).
In maart is de bestaande regeling Stimulering Woningbouw opnieuw opengesteld. Hierbij zijn ook de aanvullend ontvangen Rijksmiddelen van € 1,1 mln. ingezet om gemeenten te ondersteunen bij het mogelijk maken van versnelling van de woningbouw. Daarnaast hebben we een bijdrageregeling vastgesteld waarmee de regio’s worden ondersteund bij het uitvoeren van de regionale woondeals. Tot slot zijn de eerste leningen in het kader van de regeling stimulering nieuwe woonvormen verstrekt.
Voor wat betreft werklocaties werken we via de aanpak Grote Oogst aan de verduurzaming van bedrijventerreinen. Op basis van het bestuursakkoord 2024-2027 verbreden en verdiepen we de Grote Oogst aanpak, waarbij we ook meekoppelkansen benutten, bijvoorbeeld in combinatie met opgaven op het gebied van mobiliteit en gezondheid. Ook werken we samen met partners toe naar een Green Deal voor Werklandschappen van de toekomst. Tot slot is op 7 maart de campusontwikkelingsorganisatie voor de Brainport Industries Campus (BIC) opgericht. De drie partijen (Provincie, Gemeente Eindhoven en SdK Vastgoed) hebben hiermee overeenstemming gevonden over de samenwerking en het vervolg van BIC 2.
We werken aan de grote stedelijke opgaven van Brabant. Op basis van het in 2023 vastgestelde Ontwikkelperspectief NOVEX Stedelijk Brabant wordt nu een gezamenlijke uitvoeringsagenda opgesteld. Ook werken we aan specifieke stedelijke gebiedsontwikkelingen zoals bijvoorbeeld in Eindhoven, Fellenoord en Breda, ’t Zoet (zie Statenmededeling). Zo is op 1 maart 2024 de BV opgericht om de gebiedsontwikkeling Fellenoord te realiseren (zie Statenmededeling) en worden voor gebiedsontwikkeling ‘t Zoet de plannen verder uitgewerkt op basis van het in 2023 vastgestelde ontwikkelperspectief. Het bestuursakkoord spreekt de ambitie uit om de stedelijke opgaven door te zetten. Op basis hiervan maken we uitvoeringafspraken in de overige 10 stedelijke gebiedsontwikkelingen.
Begin 2024 is het Beleidskader Wonen en Werken aangeboden aan PS (PS 20/23). Na vaststelling van het kader en daaropvolgend de uitvoeringsagenda zullen bij een volgend S&V-moment de doelstellingen en prestaties in dit begrotingsprogramma hierop worden aangepast. Hierbij zullen tevens de aanpassingen op basis van het 27 oktober 2023 vastgestelde Beleidskader Leefomgeving (PS 77/22) worden meegenomen.
Samen met Brabantse partners en externe onderzoeksbureaus wordt gewerkt aan de inhoud van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0. Deze wordt medio 2024 in definitieve vorm opgeleverd. Daarnaast houden we actuele ontwikkelingen bij op het gebied van stikstof(uitspraken) en andere landelijke ontwikkelingen. Ook continueert het stikstofloket haar ondersteunende en informerende werkzaamheden ten behoeve van belanghebbenden.