Het programma ligt op koers. De eerste periode van 2023 kent (wederom) een hoge dynamiek. Er lopen veel relevante processen waar (deels extra) inzet vanuit Landbouw en Voedsel wordt gevraagd: zoals het landbouwakkoord, het Brabants Programma Landelijk Gebied alsook onderwerpen zoals de borging van innovaties in relatie tot de vergunningverlening, ’real time monitoring’, de landelijke stoppersregeling, de opschaling van het ondersteuningsnetwerk, de vervolgtranche van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij en de inzet van extra rijksmiddelen t.b.v. de realisatie van natuurinclusieve bedrijven
In de afgelopen periode werd een druk bezocht (300 deelnemers) landbouw- en voedselsymposium georganiseerd ("van onderop") georganiseerd en verscheen het jubileumboek "omdenken en doorzetters" van het LIB. Tijdens de Bionext beurs werd door meerdere partijen de intentie overeenkomst ter stimulering van de inkoop van biologische en/of lokale producten t.b.v. de catering door meerdere organisaties ondertekend. In het kader van onze ambitie :15% biologisch. Tevens ging de tweede fase van het agroforestry-programma van start en werd een bijeenkomst georganiseerd voor de Brabantse deelnemers aan de landelijke "Bean Deal". Ook werd het practoraat Bodem bij Yuverta gelanceerd.
Een Agrifoodpluim werd uitgereikt aan Monkeys by the Sea.
De onzekerheden in de veehouderijsectoren leiden tot een pas op de plaats. De sector beweegt op dit moment minder dan voorheen. Op enkele doelstellingen is dit dan ook zichtbaar: er vinden momenteel geen rondleidingen plaats bij innovatieve stalsystemen en veehouders vragen minder VAB-vouchers aan dan eerder.
Op allerlei andere terreinen worden doelstellingen gerealiseerd conform verwachting.